Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Først løsnet de hjulboltene. Så kom det skruer i bakdekket

John og Erik Bekkevold om hva som skjedde da de varslet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erik Bekkevold fortalte i dag kontrollkomiteen om hvordan han og hans far John Bekkevold har blitt trakassert etter at de begynte å si fra om forhold de mener burde granskes.

- Hvis du sier fra om ting så blir du utfryst og betraktet som problemet, sier Bekkevold.

Under høringen fortalte han om hvordan hans far fikk kjenne det på kroppen da han begynte å si fra.

- Først løsnet de hjulboltene i forhjulene. Så dukker det opp skruer i bakdekkene, sier faren til Dagbladet på gangen utenfor høringssalen.

- I forbindelse med flytting av fly på Kjeller, så oppdager vi at det sitter en skrue i bildekket til min fars bil. Den var skrudd inn i dekket. Det er litt finurlig gjort, fordi da går jo ikke lufta ut av dekket med en gang. Vi oppdaget ikke skruen før 2 uker seinere, sier sønnen

Faren jobbet da i luftforsvaret på Kjeller utenfor Oslo. Han sier at problemene startet da han ba om at en konto ble gjennomgått av en revisor.

- Det var en konto i Luftforsvaret der det kom inn sponsormidler fra Forsvarets leverandører.

VARSLET: Erik Bekkevold forklarte seg for kontrollkomiteen, og faren John Bekkevold fulgte med. Foto: Nina Hansen
VARSLET: Erik Bekkevold forklarte seg for kontrollkomiteen, og faren John Bekkevold fulgte med. Foto: Nina Hansen Vis mer

Han sier han hadde grunn til å tro at regler for offentlige innkjøp ikke var fulgt.

- Jeg bare ba om revisjon jeg. Det var alt jeg gjorde, men det var da det startet.

Avvist Bekkevold er selv en aktør i våpenhandelen. Firmaet Bekkevold Defence representerer utenlandske aktører som vil selge eller kjøpe forsvarsutstyr i Norge. I lang tid ønsket de å få kjøpe F-5 jagerflyene på vegne av en canadisk kjøper.

- Men vi fikk hele tiden høre at flyene var solgt. Da vi hørte om salget for 30 000 dollar tok vi umiddelbart kontakt og bød tre millioner kroner, sier sønnen Erik Bekkevold.

- Flyene er gitt bort i praksis. De var jo verd langt mer enn de ble solgt for. Det dokumenteres jo av budet på tre millioner kroner. Det budet var før vi viste at reservedelspakka inneholdt hele ni motorer som er verd fra 50 000 til 100 000 dollar.

- Og Forsvaret har gjort alt de kan for å stoppe salgsprosessen og alt de kan for å unngå å selge flyene til oss, sier han.

Under høringen sa han at hele handelen stinker.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media