MAKABERT: Stanken fra denne kjøletraileren har fått innbyggerne til å reagere. Sannheten om innholdet er både makabert, og et symbol på landets enorme voldsproblem. Foto: Reuters / NTB Scanpix
MAKABERT: Stanken fra denne kjøletraileren har fått innbyggerne til å reagere. Sannheten om innholdet er både makabert, og et symbol på landets enorme voldsproblem. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Narkokrig i Mexico:

Først merket innbyggerne stanken. Da de fikk vite den makabre sannheten, ble de fly forbanna

Mennesker blir drept for fote i Mexico, og ting ser bare ut til å bli verre.

29 168. Det er antallet mennesker som i fjor ble drept i Mexico i det som var landets blodigste år noensinne, og det ser ikke ut til å bedre seg.

Bare i juli ble 2599 tatt av dage i den verste måneden siden 1997.

Nå kommer det for en dag at infrastrukturen rett og slett ikke er laget for å håndtere slike astronomiske drapstall. Det er nettopp det som den siste tiden har gjort seg gjeldende utenfor millionbyen Guadalajara.

- Den stinker

Innbyggerne i Duraznera-nabolaget begynte først å klage etter at en kjøletrailer som sto parkert på et lager begynte å lukte. Myndighetene flyttet den så til forstaden Tlajomulco de Zúñiga, men i helga fikk også innbyggerne her nok.

Bedre ble det ikke da det kom for en dag at kjøletraileren var full av lik - ofre for den voldsomme voldsbølgen som rir Mexico som en mare.

- Vi vil ikke ha den her! De må sette den et annet sted, for den stinker, sier en av forstadens innbyggere, José Luis Tovar, ifølge BBC.

- Vi har masse barn i nabolaget her! Vi kan jo bli syke av dette, sier han.

Minst 100 lik

The Guardian skriver at myndighetene har blitt anklaget for å bare parkere kjøletraileren og glemme den. Det avviser kontoret til statsadvokaten.

De sier at kjøletraileren fungerer som den skal, og bestrider samtidig rapportene som har florert om at det skal være så mange som 157 lik der inne.

Dette tallet skal være nærmere 100.

Luis Octavio Cotero, lederen for regionens krimteknikere, sier at de ikke er i nærheten av å kunne ta unna likene sånn ting er akkurat nå.

- Vi er tomme for steder hvor vi kan begrave dem.

Planen er at et nytt likhus skal stå klart i løpet av oktober, men før det er det lite annet man kan gjøre enn å flytte likene rundt. I henhold til meksikansk lov er det nemlig forbudt å kremere ofre for voldelig kriminalitet.

200 000

Det er nå mer enn ti år siden Mexico erklærte krig mot narkotikakartellene. Siden 2006 har mer enn 200 000 mennesker forsvunnet eller blitt drept.

Mye av volden i Jalisco-regionen tilskrives Jalisco New Generation Cartel (CJNG) som ledes av Nemesio Oseguera Cervantes - også kjent som «El Mencho». Det skriver The Guardian.

Dette kartellet har ekspandert etter at Sinaloa-kartellets leder Joaquín Guzmán ble utlevert til USA i fjor. Guzmán ble arrestert etter lengre tid på flukt etter å ha brutt seg ut av fengselet på spektakulært vis.

I juli gjorde amerikanske og meksikanske myndigheter det klart at de hever belønninga for opplysninger som kan føre til arrestasjon av «El Mencho» til 13 millioner norske kroner.