Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jon Bertelsen skulle på whiskyfestival, ble mistenkt for terror

Først mistet konjakk-kongen Jon Bertelsen flybagasjen. Så tok politiet ham for å være terrorist

Null bagasje og seks mobiler fikk skotsk politi til å frykte det verste.

MISTENKT: Jon Bertelsen ble stoppet av en sikkerhetsvakt som lurte på hvorfor han hadde seks telefoner med seg. Dette forteller han i denne videooppdateringen som han har lagt ut på Facebook. Video: Jon Bertelsen Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da alvorlige politimenn på flyplassen i Glasgow tok Jon Bertelsen til side, trodde han først ikke at det var noen grunn til uro.

- I utgangspunktet så jeg bare humor i det, men da jeg begynte å innse at de mente det og ikke bare på en enkel måte kunne slå fast at dette var åpenbart en uskyldig person.. da ble jeg litt svett, sier Bertelsen til Dagbladet på mobil fra Amsterdam.

- Da ble det hakket mer skremmende.

Null bagasje

Da Dagbladet snakker med ham mandag kveld er Bertelsen, mannen bak konjakkmerket med samme navn, på vei ombord i flyet som skal ta ham trygt tilbake til Norge.

Men etter forrige ukes hendelser på vei til whiskyfestivalen i Campbelltown, kan knapt noe tas for gitt.

- Når det først begynner å gå galt, så går det selvfølgelig bare enda mer galt, sier Bertelsen.

Problemene meldte seg for ham i Glasgow. Da fikk Bertelsen vite at bagasjen lå igjen i Amsterdam. I en videooppdatering på Facebook konstaterer han at det ikke er klesbutikker på flyplassen i Glasgow, og at det neppe er det der han skal heller, i Campbelltown.

Det skulle vise seg å være bare begynnelsen.

Tatt for terrorist

Alvoret begynte i sikkerhetskontrollen i Glasgow.

- Det var ikke akkurat en hyggelig opplevelse å gå forbi security med seks mobiltelefoner og ikke ha noe bagasje, og ingenting annet, så jeg ble tatt for å være en terrorist. Jeg har akkurat klart å snakke meg løs fra politiets varetekt, etter å ha sittet halvannen time der, sier Bertelsen i sin neste videooppdatering.

Han er sikker på at de seks mobiltelefonene var det som fikk alarmen til å gå.

- Jeg spiller Pokemon Go, og så har jeg familie, sier han når Dagbladet spør om hvorfor han hadde med seg seks mobiler.

Men den forklaringen holdt ikke overfor skotsk politi.

- Mens den ene politimannen avhørte meg, gikk den andre gjennom mobiltelefonene, og alt av e-poster, forteller han.

Whisky-skjorte

Spørsmålene deres viste at de tok saken høyst alvorlig.

- De skulle ha tankesettet mitt, ville vite om jeg var suicidal, om jeg var radikalisert, og om hvorfor jeg bar på noe som kunne sprenge en Twin Otter, forteller Bertelsen.

Til slutt fant politifolkene heldigvis ut at mobiltelefonene ikke inneholdt sprengstoff, og i en tredje videooppdatering har Bertelsen flydd med en Twin Otter helt fram til whiskyfestivalen i Campbelltown.

Der fant han en løsning på klesproblemet: I en whiskyforretning solgte de reklamemateriell, blant annet en t-skjorte med en whisky-logo.

Men problemene var ikke over.

Svipptur til Amsterdam

Da han skulle hente den ettersendte bagasjen i Glasgow, viste det seg at en passasjer fra New York ved en feil hadde fått den utlevert.

Han fikk vite at bagasjen var på vei til Amsterdam, og bestemte seg da for å besøke byen - et alternativ som han forteller allerede lå inne i planene.

I ettertid er ikke Bertelsen bitter over urettmessig å ha blitt tatt for å være terrorist.

- De gjorde jo bare det de er satt til. Han i sikkerhetskontrollen som varslet politiet håpet jo at han skulle bli den store helten som avslørte en terrorist, sier Bertelsen.

Han har et godt råd til dem som mister bagasjen og prøver å reise videre med mange mobiler:

- Si i hvert fall ikke at dere har mange mobiltelefoner fordi dere skal spille Pokemon Go, for det tror de ikke en dritt på.

Hele Norges coronakart