IKKE LOV: Det har vært lov til nå, men nå er det vedtatt et lovforslag mot å ha sex med dyr i Danmark. Foto: NTB Scanpix
IKKE LOV: Det har vært lov til nå, men nå er det vedtatt et lovforslag mot å ha sex med dyr i Danmark. Foto: NTB ScanpixVis mer

Først nå er det ulovlig å ha sex med dyr i Danmark

- Skjer av en rekke grunner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Norge ble det forbudt 1. januar 2010, og Sverige fulgte etter i april i fjor. Men først nå er det blitt ulovlig å ha sex med dyr i Danmark.

Det skriver Ekstra Bladet, som viser til at den danske regjeringen i går klokka 13 vedtok en lov om å få slutt på misbruk av dyr.

«Alle, ikke bare eieren» «Med lovforslaget innføres et forbud mot seksuell omgang eller seksuelle handlinger med dyr. Bestemmelsen omfatter alle personer, ikke kun dyrets eier», heter det i den danske loven.

Lovendringen gjør at danskene kan måtte sone ett år i fengsel for all slags seksuell omgang med dyr.

- Jeg har besluttet at vi skal forby sex med dyr. Det skjer av en rekke grunner, sa matminister Dan Jørgensen i danske Socialdemokraterne til avisa da han startet sin kampanje mot dyresex i oktober.

- Det viktigste er at det i de fleste tilfeller er et overgrep mot dyret. Under alle omstendigheter må tvilen komme dyra til gode, sier matministeren, populært kalt Dyre-Dan.

Loven trer i kraft først 15. mai, ifølge avisa.

Samtidig skal den danske lovendringen verne om hunder, blant annet ved å jobbe for at hundeeiere skaffer seg hund på «et opplyst grunnlag».

Fem stemte mot I alt stemte 91 representanter fra de ulike partiene for lovforslaget, mens fem stemte mot og åtte avga stemme hverken for eller imot.

Her hjemme snakket man allerede i 2007 om å forby dyresex. Det skulle ta noen år før loven trådte i kraft. Dyresex, eller seksuelt misbruk av dyr, ble forbudt under norsk lov i 1. januar 2010.

- Det er svært viktig med et slikt forbud. Det dreier seg om alvorlige overgrep mot dyr. Det er misbruk, ikke sex. Et dyr kan ikke gi samtykke til slike handlinger, sa informasjonsansvarlig i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, til NRK den gang.

- Dyrene får ofte store skader, og vi har all grunn til å tro at de påføres også psykiske smerter, for seksuell omgang med et menneske er helt unaturlige handlinger for dyrene.

- Unødvendig lovendring I februar skrev Dagbladet at danskene nærmet seg et dyresex-forbud.

- Et dyr kan åpenbart ikke si nei. Et dyr har naturlig nok også ganske vanskelig å bevise at dyret har blitt skadet ved en seksuell handling. Derfor er det behov for en ny lov som sikrer at hensynet til dyret kommer først, sa matminister Jørgensen under behandlingen den gang.

Danske Dyreetisk råd har tidligere sagt til Ekstra Bladet at de mener en lovendring i landet ikke er nødvendig, da det i den enn så lenge gjeldende loven står at dyr ikke må utsettes for unødvendig lidelse.