Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Først nektet flyvertinnene å fly til Iran. Nå nekter flyverter på grunn av homodødsstraff

Air France gjenåpner ruta til Teheran i neste uke.

KONTROVERSIELLE IRAN-FLYGNINGER: For noen uker siden gjorde flyvertinner i Air France opprør mot at de ble pålagt å dekke til håret under flygninger til Iran. Nå nekter homofile flyverter å fly til den iranske hovedstaden. Illustrasjonsbildet er tatt i 2013, i forbindelse med at Air France oppgraderte sin økonomiklasse.


Foto: Kirsten Margrethe Buzzi
KONTROVERSIELLE IRAN-FLYGNINGER: For noen uker siden gjorde flyvertinner i Air France opprør mot at de ble pålagt å dekke til håret under flygninger til Iran. Nå nekter homofile flyverter å fly til den iranske hovedstaden. Illustrasjonsbildet er tatt i 2013, i forbindelse med at Air France oppgraderte sin økonomiklasse. Foto: Kirsten Margrethe Buzzi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag 3. april skrev Dagbladet at flyvertinner i Air France vil nekte å fly til den iranske hovedstaden når flyselskapet gjenåpner ruta til Teheran.

Nå må flyselskapet takle tilsvarende misnøye fra selskapets homofile flyverter, bare ei uke før ruta til Teheran gjenåpnes, skriver The Local.

Årsaken til at flyvertinnene gjorde opprør, var at kvinnelige besetningsmedlemmer ble beordret av flyselskapet til å dekke til håret når de ankom flyplassen i det muslimske landet, i henhold til landets lover.

Bøyde seg Fagforeningene krevde at Iran-flygningene derfor måtte bli gjort frivillig for kvinnelige ansatte. Nå har Air France gått med på at kvinnelige besetningsmedlemmer kan nekte å fly til Iran i selskapets tjeneste, uten å risikere straffereaksjoner.

Nå gjenstår det å se hvordan flyselskapet møter et tilsvarende krav som nå er reist av mannlige, homofile besetningsmedlemmer.

Det gryende opprøret er sparket igang på nettet av en homofil flyvert med et flammende innlegg.

«Homofile flyverter vil ikke fly til dødsstraff i Iran» lyder tittelen på innlegget som er sendt som et åpent brev til franske myndigheter og toppledelsen i Air France.

- Vår seksualitet er selvfølgelig ikke skrevet i passene våre, og det forandrer heller ikke på hvordan vi jobber som en besetning. Likevel er det utenkelig å tvinge noen å dra til et land hvor ens like blir fordømt for hvem de er, heter det i brevet undertegnet «Laurent M».

Det blir poengtert at homoseksualitet er forbudt i Iran og innebærer 74 piskeslag for mindreårige, mens voksne homofile risikerer dødsstraff.

Underskriftskampanje En underskriftskampanje på nettet, som oppfordrer homofile flyverter til å nekte å delta på selskapets flygninger til Teheran, har samlet nær 2000 underskrifter i løpet av de siste dagene.

Det er foreløpig ukjent hva denne nye underskriftskampanjen vil føre til. Fagforeningen Unac har ikke støttet dette oppropet på samme måte som de gjorde med kravet fra flyvertinnene for noen uker siden.

En talsmann for fagforeninga sier til avisa Metro at deres kamp for at besetning skal slippe å fly til Iran «er kjempet for hele flybesetningen, uansett kjønn og seksuell legning».

Avisa understreker likevel at Air France-ledelsen, så langt, bare har latt flyvertinner reservere seg mot å fly til Teheran.

Air France stanset sine flygninger til Iran i 2008, men gjenåpner nå ruta til Teheran etter at internasjonale sanksjoner på grunn av landets atomprogram er opphevet.

Hele Norges coronakart