Først nektet Trump å svare, men nå tror han at Obama ble født i USA

Men Hillary Clintons kampanje er ikke overbevist.

PÅ TV: Donald Trump var i går innom The Tonight Show, hvor Jimmy Fallon tok en titt på håret hans. Foto: Andrew Lipovsky / NBC / 2016 NBC / Universal Media / Handout via Reuters  / NTB scanpix
PÅ TV: Donald Trump var i går innom The Tonight Show, hvor Jimmy Fallon tok en titt på håret hans. Foto: Andrew Lipovsky / NBC / 2016 NBC / Universal Media / Handout via Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Er Barack Obama virkelig født i USA? Konspirasjonsteorien dukket første gang opp i 2008, da Obama stilte til valg som Demokratenes presidentkandidat.

Årsaken til at det i det hele tatt var et spørsmål noen tok opp, er at man ikke kan bli president i USA hvis man ikke er født i landet.

«Birthers»

I 2011 kastet Donald Trump seg på gjengen av skeptikere, såkalte «birthers», som mener Obama er født i farens hjemland, Kenya.

Trump var så pågående at det hele endte med at Obama-administrasjonen offentliggjorde den utvidede versjonen av Obamas fødselsattest, som slår fast at han ble født på Hawai 4.august 1961.

Siden da har ikke Trump ikke snakket noe særlig om Obamas fødested, til tross for at han ble latterliggjort av Obama mens han selv satt i salen under en tilstelning i Det hvite hus noen dager etter.

Han tvitret riktignok om det i 2012, men siden da har han avvist temaet.

Vil ikke svare

Men nå har temaet blitt brakt på banen igjen. Under et intervju med The Washington Post ble Trump spurt om han tror at Obama ble født på Hawai.

Trump ville ikke svare.

- Jeg skal svare på det spørsmålet på rett tidspunkt. Jeg vil bare ikke svare på det ennå, sa Trump.

Trumps kampanjesjef Kellyanne Conway sa nylig at republikanernes presidentkandidat nå tror at Obama ble født i dette landet.

- Det er ok. Hun har lov til å si det hun tenker. Jeg vil fokusere på jobber. Jeg vil fokusere på andre ting, sa Trump, før han utdypet svaret litt.

- Jeg snakker ikke om det lenger. Grunnen til at jeg ikke gjør det er at da kommer alle til å snakke om det i stedet for å snakke om jobber, militæret, veteranene og sikkerhet.

På tross av Trumps harde angrep på Obama er Trump sikker på at han kan få svarte amerikanere til å stemme på ham, og at det er stadig flere av dem som støtter ham.

Når Washington Post konfronterer ham med at «birther»-saken fremdeles kan skape problemer for hans valgkamp, svarte Trump:

- Jeg tror dette skaper problemer for journalistene.

Clinton refser Trump

At Trump ikke vil besvare spørsmålet fikk Hillary Clinton til å fyre løs fra talerstolen under en appell foran 3000 latinamerikanske ledere og supportere.

- Han ble spurt enda en gang om hvor president Obama ble født og han ville fremdeles ikke svare Hawai. Han ville fremdeles ikke si Amerika. Denne mannen vil bli vår neste president? Når vil han gi seg med denne styggheten, disse fordommene? spurte Clinton, ifølge nyhetsbyrået AP.

Men Clinton ga seg ikke med det. Når hun skulle trekke fram fordelene ved en mangfoldig nasjon, pekte hun igjen på Trumps kommentarer om Obama.

- Vi må stå opp mot og tilbakevise denne splittende retorikken. Vi må stoppe ham ved valget i november, en gang for alle, og sende ham en beskjed selv han klarer å høre, sa Clinton.

Trump snur

Noe senere natt til fredag norsk tid slapp en talsmann for Trumps kampanje en pressemelding, som sier at Trump tror at Obama ble født i USA, skriver CNN.

«I 2011 klarte mr.Trump å få en endelig slutt på den stygge hendelsen ved å få Obama til å frigi sin fødselsattest. Etter å ha lykkes i å få fatt på Obamas fødselsattest når ingen andre klarte det, så tror nå Trump at Obama ble født i USA».

Men heller ikke den uttalelsen imponerer Hillary Clinton og hennes medhjelpere.

«President Obamas etterfølger kan ikke og kommer ikke til å være en mann som ledet den rasistiske «birther»-bevegelsen. Punktum», lød Twitter-meldingen fra Hillary Clintons offisielle konto.

«Trump må si det selv. På kamera. Og han må innrømme at det var galt av ham å forsøke å delegetimere landets første afro-amerikanske president», tvitret Brain Fallon, en talsmann for Hillary Clintons kampanje.

Trump fram i vippestatene

Åtte uker før valget viser uansett meningsmålingene at Trump henter flere velgere i vippestatene.

Donald Trump har en historisk ledelse over Hillary Clinton i Ohio, ifølge en meningsmåling CNN refererer til. Av flere meningsmålinger som er offentliggjort i dag viser denne at de to presidentkandidatene nå ligger nesten helt jevnt i Florida.

I Ohio har Trump 46 prosent oppslutning, ifølge CNN/ORC-målingen fra de to vippestatene. Clinton har 41 prosent oppslutning her, mens Gary Johnson fra det libertarianske partiet og Jill Stein fra Green Party har 2 prosent hver.

Skjerpet konkurranse

I Florida stemmer 47 prosent av velgerne for Trump, og 44 prosent for Clinton, ifølge den samme målinga.

I begge statene ser Trump ut til å få økende støtte blant velgerne, og konkurransen er med det ytterligere skjerpet mellom de to kandidatene, skriver CNN.

Men dette er altså bare én måling. Et snitt av alle meningsmålingene fra de siste to ukene gir Clinton en ledelse på 1,5 poeng på landsbasis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer