GRÅTT: Bildet viser Ingierstrand i Oppegård, som er tom på grunn av dårlig vær. Slik vær er det meldt på Sør- og østlandet ut fra midten av uka som kommer. Fram til da vil det være finere vær, men kaldere enn i uka som gikk. Foto: Åshild Breian
GRÅTT: Bildet viser Ingierstrand i Oppegård, som er tom på grunn av dårlig vær. Slik vær er det meldt på Sør- og østlandet ut fra midten av uka som kommer. Fram til da vil det være finere vær, men kaldere enn i uka som gikk. Foto: Åshild BreianVis mer

Først nordavind, så gråvær så langt varselet rekker

Uka starter bra, men etter tirsdag er værvarselet lite lystig lesning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I uka som gikk kunne vi kose oss med kjempevær og høye temperaturer i Sør-Norge. Så ble det litt kaldere, og for flere av oss måtte shortsen vike for langbukser igjen.

Hvis du håpet at det var forbigående, må meteorlogene skuffe deg.  Værvarselet for neste uke ser nemlig ikke lovende ut - og der ingen varmebølge i sikte noe sted i landet i uka som kommer.

- Oppsummert vil det være ikke så aller verst fram til mandag og tirsdag, men så kommer et lavtrykk som vil treffe Sør- og Østlandet, sier meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk Institutt.

Nordavind er stikkordet Akkurat nå ligger et høytrykk uti Norskehavet som fortsatt gir ganske mye bra vær i Sør-Norge og på Vestlandet, men øst for Finland ligger et lavtrykk.

De to trykksystemene skaper luftstrømmer fra nord, som sørger for kjøligere temperaturer fram til tirsdag.

Da er det en liten mulighet for at temperaturen kan nå 20 grader på Østlandet (se værvarsel for Oslo her), men ellers er sommertemperaturene ikke i sikte.

Så kommer gråværet Så - etter tirsdag - snur vindretningen til østavind på Sør- og Østlandet, og med den kommer gråværet.

- Mot midten av neste uke danner lavtrykk seg over sørlige deler av Skandinavia, noe som hovedsaklig rammer Sør- og Østlandet med skyet vær og nedbør, sier meteorologen. 

Han opplyser at det også ser ut til å bli regn på Vestlandet etter tirsdag.

Langtidsvarselet er usikkert etter midten av neste uke, men tendensen er at den skyede værtypen holder seg i sør så langt varselet rekker.

Gjennom helga vil temperaturene i Sør-Norge holde seg rundt 16-18 grader.

Snø på fjelloverganger Det er betraktelig kaldere enn i forrige uke, men da var temperaturene unormalt høye for årstiden.

Østlendingene har imidlertid ingenting å klage over sammenlignet med nordlendingene. I deler av Nord-Norge har det faktisk vært så kaldt de siste dagene at at nedbør har kommet som sludd helt ned i fjæresteinene.

Politiet advarte i går folk om at de måtte kjøre forsiktig etter snø på flere fjelloverganger i Nord-Norge, skriver NRK.

I nord meldes det om en skiftende værtype i uka som kommer, hvor det noen dager kan komme litt nedbør, mens det andre dager kan bli klarvær.

Det blir imidlertid varmere. I noen dager framover kan det fortsatt komme snø helt ned i 300-400 m.oh, men utover i neste uke sørger varmere luft for en temperaturøkning som gjør at snøgrensa flyttes til 600-900 moh.

- I Nord-Norge vil det bli litt stigende temperaturer, men det blir ikke noen kanonsommer her heller, sier Granerød.