Først peprer de varehuset med skudd, så kaster de en granat

Overvåkningsbilder viser den kalde brutaliteten i Mexicos gjengkriger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mexico er et av landene i verden som er hardest rammet av gjengkriger. Narkokarteller og ulike gjenger kjemper mot hverandre i gatene og flere tusen er blitt drept i kampene.

Videoen du kan se over ble frigjort av statsadvokaten i Guadalajare denne uka. Den viser et angrep på et varehus i byen, som er Mexicos nest største, i fjor.

Tre menn som skal være medlemmer av en av byens fryktede gjenger, gikk til angrep med skytevåpen og pepret varehuset med kuler før de kastet en granat inn og løp unna.

To pågrepet Angrepet skjedde på høylys dag i byen som har 1,5 millioner innbyggere. Tre arbeidere i varehuset ble drept i angrepet, mens to andre ble skadd.

Mannen som mistenkes for å ha arrangert angrepet, Jose Alfrede Campos, ble arrestert tidligere i måneden. Campos, eller «El Freddy» som han går under, er den andre som er blitt arrestert for angrepet.

Ifølge politiet i delstaten skal to andre som var involvert ha mistet livet i andre gjengrelaterte kamper. Gjengen som skal ha stått bak angrepet skal ha stått bak en rekke drap og kidnappinger i regionen de siste åra.

Preger valgkampen Gjengkriminaliteten i Mexico sto i sentrum da paven besøkte landet nylig, og er også et tema som preger presidentvalgkampen i landet.

Tre personer kjemper om å bli Mexicos nye president. Sittende president Felipe Calderón Hinojosa fra Nasjonalt handlingsparti PAN kan ikke gjenvelges for en ny periode. Partiets kandidat ved sommerens valg er Josefina Vázques Mota, en 51 år gammel økonom og finanskvinne.

På meningsmålingene ligger Vázquez Mota på andreplass, bak tidligere guvernør i delstaten Mexico Enrique Peña Nieto fra Det institusjonaliserte revolusjonsparti PRI. Peña Nieto er jurist og regnes som opposisjonens fremste fanebærer.

Den tredje kandidaten er Andrés Manuel López Obrador fra det venstreorienterte Demokratisk revolusjonsparti PRD. Lopéz Obrador, som med henvisning til hans bakgrunn som fisker ofte kalles El Peje — navnet på et fiskeslag — ligger på tredjeplass på målingene.

- Støttes av kriminelle Alle de tre kandidatene må tåle anklager om at de bevisst eller ubevisst mottar støtte fra kriminelle miljøer som tjener grovt på narkotika, melder NTB.

Da han kom til makten, satte Calderón inn tusenvis av soldater i kampen mot narkokartellene. Dette førte til at tidligere fredelige områder ble omdannet til noe som lignet krigssoner. Rundt 60.000 mennesker er drept i voldshandlinger.

Krigen mot kartellene er omstridt, men ifølge nyhetsbyrået AFP kan ingen kandidat håpe på velgernes støtte, hvis hun eller han foreslår å gå helt bort fra Calderóns strategi.