Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Først raste jordet, så raste fjøset

Gårdsbruket til Gaute Måøy forsvinner ut i vannet. Nå må han sannsynligvis flytte fra familiegården han har drevet i 25 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg hadde håpet at raset skulle stoppe, men nå sier geologene at nesten hele grunnen kan rase ut i vannet, sier den fortvilte gårdbrukeren Gaute Måøy til Dagbladet.

Gården hans ligger på en halvøy ut mot Mulstadvannet i Nærøy kommune i Nord-Trøndelag. Torsdag formiddag begynte jordet foran gården hans å rase ut i vannet.

-  Vi skulle planere ut jordet for å lage et gjødsellager. Men plutselig oppdaget han som satt i gravemaskinen at jorda hadde begynt å rase ut, og at maskinen bare sto fem meter fra kanten, forteller Måøy.

Vemodig

Halv tolv om formiddagen sto raskanten 25 meter fra fjøset, og så ut til å stabilisere seg. Men utover kvelden torsdag ble det klart at fjøset måtte evakueres. De 120 dyra måtte plasserer rundt hos hjelpsomme naboer, og 17 dyr ble sendt rett til slakteriet.

I går forverret situasjonen seg ytterligere, og klokka halv elleve på formiddagen var hele fjøset borte.

Nå står bare bolighuset og garasjen igjen.

-  Geologer har boret på eiendommen de siste to dagene. De sier at det eneste stedet som har noenlunde trygg grunn, er bolighuset. Det kan ende med at det bare blir huset som står igjen.

I GÅR, OG I DAG: Torsdag formiddag sto raskanten 25 meter fra fjøset. I går formiddag måtte bonden se på at fjøset forsvant ut i Mulstadvannet. Foto: Roy Allan Skaret/Morten Wengstad/Ytringen
I GÅR, OG I DAG: Torsdag formiddag sto raskanten 25 meter fra fjøset. I går formiddag måtte bonden se på at fjøset forsvant ut i Mulstadvannet. Foto: Roy Allan Skaret/Morten Wengstad/Ytringen Vis mer

-  Det er jo en av de finest beliggende gårdene i kommunen, så det er jo vemodig å se, sier Måøy.

Hos svigerforeldrene

Selv har Måøy og familien evakuert bolighuset, og bor nå hos svigerforeldrene.

Raset kom fullstendig uventet.

-  Jeg var overhodet ikke klar over at gården var så utsatt, sier gårdbrukeren.

Jorda raser fortsatt ut i vannet fra eiendommen hans, og til nå har mellom 20 og 30 dekar forsvunnet.

Seks millioner

Fjøset som forsvant hadde en likningsverdi på seks millioner kroner, i tillegg til at en rekke andre verdier har gått tapt, eller står i fare. Nå må han sette sin lit til at forsikringsselskapet hjelper til med å ordne opp.

-  Ja, det håper jeg. Jeg har vært i kontakt med forsikringsselskapet, og vi har en god dialog, sier Måøy.

BONDE: Gaute Måøy.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!