Først reddet han moren fra tvangssalg. Så gikk hans egen økonomi over styr

36-åringen slo ihjel moren bare minutter før namsmannen skulle ta barndomshjemet fra dem.

TVANGSSALG: Da namsmannen og lensmann John-Erik Veseth banket på døra klokka 10 i går, ba sønnen om tre timers utsettelse på utkastelsen. På innsiden snakket mor. 36-åringen fikk forlenget fristen til klokken 13. Tre minutter før den utløp, ringte han politiet og fortalte at han hadde drept sin mor. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TVANGSSALG: Da namsmannen og lensmann John-Erik Veseth banket på døra klokka 10 i går, ba sønnen om tre timers utsettelse på utkastelsen. På innsiden snakket mor. 36-åringen fikk forlenget fristen til klokken 13. Tre minutter før den utløp, ringte han politiet og fortalte at han hadde drept sin mor. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den drapssiktede 36-åringen fra Son i Vestby var så nedsyltet i gjeld at både han og moren skulle kastes ut av barndomshjemmet i Son de har bodd i siden tidlig på 80-tallet.

Når namsmannen i går banket på døra, hadde 36 åringen i mange år kjempet mot voksende gjeldskrav fra blant annet Statens lånekasse for utdanning, Vestby Kommune, skattefogden i Oslo og Akershus og flere inkassobyråer. Han hadde utestående krav på over 765 000 kroner.

På toppen av dette har han et lån i DnB NOR på 800 000 kroner, samt et lån på 250 000 kroner fra Oslo katolske bispedømme og 125 000 kroner fra en av prestene i den katolske menigheten. Disse lånene hadde pant i huset namsmannen var i ferd med å ta.

Truet med tvangssalg flere ganger

Også moren (57) slet i lengre perioder med gjeld. Nettopp trusler om tvangssalg skal ha vært bakgrunnen for at sønnen formelt overtok huset og eiendommen for litt over en million kroner i 2002.

Da hadde moren store utestående gjeldskrav hengende over seg, krav som ble slettet da sønnen overtok huset.

I 2005 begynte problemene på ny da 36-åringen begynte å få problemer med nedbetalingen av sitt studielån på drøye 300 000 kroner.

Deretter kom en rekke krav fra kommunen og skattefogden før det gikk over styr.

I 2007 ble huset begjært tvangssolgt igjen. Og siden er det seks ganger kommet beslutninger om tvangssalg før namsmannen og lensmannen troppet opp på døra i går.

Tok seg av mor
Sønnen skal ha tatt seg av sin sterkt funksjonshemmede mor store deler av livet. Hun hadde varige men etter å ha hatt turberkulose som ung. Men hun maktet å være aktiv og samfunnsengasjert tross funksjonshemmingen, og har to perioder bak seg for SV i kommunestyret i Vestby, og drev eget telefonbasert firma hjemmefra.

36-åringen har bodd hjemme størsteparten av livet, og konverterte til katolismen for snart ti år siden med planer om å utdanne seg til katolsk prest og leve et liv i sølibat.

Han har hatt høye tillitsverv som ansatt i den katolske menigheten i Oslo. Her var han både notar i det katolske tribunalet, som er kirkens eget rettsvesen. Han satt også som nestleder i pastoralrådet for Oslo katolske bispedøme. Men i 2006 sa han opp jobben i bispedømmet og frasa seg samtidig begge vervene.

Det var da han jobbet i bispedømmet at han fikk låne tilsammen 375 000 kroner av kirken og den ene presten.

Avhøres nå
Mannen, som frem til pågripelsen i går har vært lærer og klasseforstander for en 10. klasse på Grevlingen skole i Son, er også en aktiv og engasjert nettbruker. Blant annet var han en av lederne og talsmann for bokmålsversjonen av Wikipedia, og han har jobbet med flere nettleksikonprosjekter knyttet til interessen for katolismen.

SIKTET: Først i morgen vil 36-åringen bli framstilt for varetektsfengsling. I dag blir han avhørt.
SIKTET: Først i morgen vil 36-åringen bli framstilt for varetektsfengsling. I dag blir han avhørt. Vis mer

Avhørene av 36-åringen startet i formiddag. De er ventet å pågå store deler av dagen.

- Vi har ikke snakket med ham siden han ringte og varslet oss om drapet, og senere ble pågrepet. Vi tar utgangspunkt i at han selv erkjenner å ha drept moren. Det var det han sa til oss da han varslet oss i går, sier lensmann John-Erik Veseth ved Vestby lensmannskontor.

- Tung periode

36-åringen har fått oppnevnt Vestby-advokat Trond Dyvik som forsvarer. Dyvik sitter sammen med sin klient i avhørene, og har således ikke kunnet svare på pressehenvendelser i dag. Men i går bekreftet han at 36-åringen innrømmer å ha slått moren ihjel.

-Han er preget av situasjonen og er også i sorg over å ha mistet sin mor. Han innrømmer drapet, men har enda ikke tatt stilling til spørsmålet om straffskyld, sa Dyvik.

- Han forteller at han har hatt en tung periode den siste tiden. Detaljer om dette og hvilken rolle dette har hatt ønsker jeg ikke å si noe om. Han er innstilt på å forklare seg for politiet og på den måte å bidra til at saken oppklares på en så god måte som mulig, sier Dyvik.

- Ser på alle aspekter
Veseth sier politiet ikke har noe motiv å gå utfra ennå, men at den økonomiske situasjonen og namsmannens besøk bare noen timer før drapet selvsagt er momenter etterforskerne søker flere detaljer rundt.

- Vi er i ferd med å innhente og samle sammen opplysninger omkring blant annet økonomi. Vi vil selvsagt se på alle aspekter knyttet til den siktede og moren, sier han til Dagbladet.

Det pågår fremdeles tekniske undersøkelser ved åstedet, og politiet vil også starte avhør av flere vitner som kan kjenne til den lille familien og deres situasjon i dag.

FUNKSJONSHEMMED: 36-åringen har i lang tid bodd sammen med sin funksjonshemmede mor. Da hun havnet i gjeldskrise tok han over huset i 2002. Men så gikk også hans økonomi over styr. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FUNKSJONSHEMMED: 36-åringen har i lang tid bodd sammen med sin funksjonshemmede mor. Da hun havnet i gjeldskrise tok han over huset i 2002. Men så gikk også hans økonomi over styr. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer