Først sa Elon Musk at offentlig transport «gjør vondt». Eksperten som sa han imot fikk kjapt svar: - Idiot

Gründeren kritiseres for sine holdninger til offentlig transport.

KRITISERES: Tesla-gründer Elon Musk kritiseres for sine holdninger til offentlig transport. FOTO: Reuters
KRITISERES: Tesla-gründer Elon Musk kritiseres for sine holdninger til offentlig transport. FOTO: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det hele begynte med at gründeren sa følgende om offentlig transport under en konferanse tidligere denne måneden:

- Offentlig transport gjør vondt. Det suger. Hvorfor skal man ønske å komme seg på noe med så mange tilfeldige mennesker, som ikke går dit du vil eller som ikke går fra der du vil, sa Musk, ifølge Fortune.

Musk skal ha fortsatt med å si at man ved å bruke offentlig transport risikerer å sitte sammen med en seriemorder.

Kaller kritiker idiot

Blant reaksjonene på Musks uttalelser var Jarrett Walker, som har skrevet flere bøker om offentlig transport. Han kritiserer Musk på Twitter og mener at kun rike mennesker som Elon Musk har råd til å hate offentlig transport.

- Å la ham designe byer er selve essensen av elitisering, fortsatte Walker.

- Du er en idiot, var det korte svaret fra Tesla og SpaceX-gründeren.

I sin oppsummering av diskusjonen, skriver Jarrett Walker at å være i selskap med «tilfeldige mennesker» er nettopp hva det betyr å bo i en by.

En talsperson for Musks prosjekt, The Boring Company, har i ettertid sagt at Musk kritiserte dagens offentlige transportsystem, og ikke konseptet offentlig transport i seg selv.

The Boring Company ble stiftet av Elon Musk i 2016 etter at han skrev på Twitter at han vurderte å starte å bygge tunneler. Med prosjektet ønsker Musk å erstatte t-baner og busser med en helt ny type tunnelfartøy.

Tunnellene skal bestå av nettverk av baner med «høyhastighetssleder» som skal frakte biler under byene. Sledene skal kunne ha plass til både små og store kjøretøy, og vil kunne få en hastighet på 200 km/t.

- Musk svært viktig

Kommunikasjonsleder ved Transportøkonomisk Institutt, Harald Aas, mener at personer som Elon Musk er svært viktige:

- Visjonærer og innovatører som Elon Musk er svært viktige for å drive utviklingen fremover, både i samferdselsspørsmål og på andre samfunnsområder, sier Aas til Dagbladet.

- Og flere av hans ideer har latt seg realisere, det være seg PayPal, Tesla eller SpaceX.

Aas stiller seg likevel tvilende til at Musks prosjekt «The Boring Company» vil gjøre kollektivtransport bedre:

- Det virker som et typisk konsept med utspring i USA hvor man har enda mer bilbaserte byer enn i Europa og liten tradisjon med å reise kollektivt. Her tenker man innovativt, men ikke mer innovativt enn at man skal sitte i sin egen Tesla og bli fraktet på et slags tog under bakken, på en slags t-bane for biler. Dette virker ikke umiddelbart som særlig ressurseffektivt sammenlignet med dagens t-banesystemer hvor folk ikke har med seg Teslaen sin, sier Aas.

- En slik idé, om jeg har forstått det riktig, vil aldri bli særlig ressurseffektivt og er en helt annen måte å tenke på for å løse persontransportutfordringene enn MAAS (Mobility As A Service) som i Europa diskuteres som fremtidens kollektivsystem, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer