Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stephen Hawking til Norge:

Først sa Hawking at menneskeheten bare kan leve på jorda i 100 år til. Så gikk han til lunsj med Edvard Moser

Den verdenskjente astrofysikeren Stephen Hawking kommer neste måned til Trondheim. I dag møtte han Edvard Moser i London.

MOSER OG HAWKING: Den norske Nobelprisvinneren Edvard Moser var i London i dag og deltok på et arrangement med den verdenskjente astrofysikeren Stephen Hawking. Moser og Hawking skal delta på den sammen vitenskapsfestivalen Starmus, som arrangeres i Trondheim neste måned. På bildet ser vi Stephen Hawking i forgrunnen, professor og austronaut Claude Nicollier, sjef for klokkeprodusenten Omega, Edvard Moser og Starmus-grunnlegger Garik Istraelian, som også er astrofysiker. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet
MOSER OG HAWKING: Den norske Nobelprisvinneren Edvard Moser var i London i dag og deltok på et arrangement med den verdenskjente astrofysikeren Stephen Hawking. Moser og Hawking skal delta på den sammen vitenskapsfestivalen Starmus, som arrangeres i Trondheim neste måned. På bildet ser vi Stephen Hawking i forgrunnen, professor og austronaut Claude Nicollier, sjef for klokkeprodusenten Omega, Edvard Moser og Starmus-grunnlegger Garik Istraelian, som også er astrofysiker. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): - Jeg mener bestemt at vi bør lete etter andre planeter å bo på. Vi går tom for plass, og jeg er ikke alene om å mene dette.

Ordene tilhører den verdenskjente astrofysikeren Stephen Hawking, og ble framført på Hawkings umiskjennelig vis på det ærverdige vitenskapssamfunnet Royal Society i London i ettermiddag.

Det er den første uttalelsen fra Hawking om samme tema etter at tidligere denne måneden ble kjent at han mener jorda kun kan huse menneskeheten i ytterligere hundre år. Budskapet framfører han i en kommende BBC-dokumentar.

Skal menneskeheten overleve alt som truer oss, deriblant klimaendringer, asteroide-sammenstøt, epidemier og overbefolkning, må vi rett og slett finne et annet sted å bo, mener Hawking.

Første «utenlandstur»

Hawkings korte uttalelse hos vitenskapssamfunnet Royal Society i London kom under et Starmus-arrangement. Starmus er en vitenskaps- og musikkfestival som i år, for første gang, flytter på seg fra Kanariøyene og til selveste Trondheim.

Festivalen avvikles i samarbeid med NTNU, og Stephen Hawking skal også delta på festivalen som hovedtaler. På dagens arrangement varslet han at flere andre talere under vitenskapsfestivalen vil holde foredrag med samme tema: at menneskene må forlate jorda for å overleve som art.

Deretter avsluttet han sin korte uttalelse:

- Det vil bli en fantastisk festival.

- Ekstremt fornøyd

LUNSJ: Etter arrangementet dro Edvard Moser for å spise lunsj med Stephen Hawking. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet
LUNSJ: Etter arrangementet dro Edvard Moser for å spise lunsj med Stephen Hawking. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet Vis mer

Under samme pressekonferanse presenterte Starmus' grunnlegger, astrofysikeren Garik Israelian, deler av programmet. Med på arrangementet i London var også den norske nobelprisvinneren i medisin Edvard Moser, som er ansatt ved NTNU.

Moser fikk Nobelprisen i 2014 for sin oppdagelser av celler som utgjør et slags «indre GPS» i hjernen som gjør det mulig å orientere seg i rommet. Han delte prisen med sin daværende kone May-Britt Moser og John O'Keefe.

- Jeg er ekstremt fornøyd med at Stephen Hawking kommer til Norge og Trondheim og blir der under hele festivalen, sa Moser.

Under pressekonferansen i dag snakket han om viktigheten av å formidle forskning på en god måte.

- For en liten tid siden var det ikke noe som het «alternative fakta». Derfor er det så viktig at vi klarer å formidle hva grunnlaget for det vi oppdager er, sa Moser under pressekonferansen.

Lunsj med Hawking

Moser skal selv tale under Starmus-festivalen og medvirket delvis til at Starmus-festivalen endte opp i Trondheim.

- Garik (Israelian) foreslo Norge, så da foreslo jeg Trondhiem. Det er en bra plass av mange grunner, sier Moser til Dagbladet og smiler.

- Men det var Garik selv som ønsket å få med Hawking til Norge. Hawking var med under den siste festivalen, og er ekstremt interessert i Starmus. Han prioriterer det over alt annet.

Og etter pressekonferansen var ferdig var det på tide med lunsj. Den delte Hawking med blant andre Edvard Moser, som har truffet hverandre et par ganger tidligere.

- Det blir gøy og interessant, var konklusjonen til Moser.