Først skjønner ingen hva de har vært vitne til. Så eksploderer rommet

Løste Rubiks kube på 5,25 sekunder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den hatede og elskede rubiks kuben har både engasjert, fascinert og underholdt mennesker over hele verden i over 40 år, men det er ikke til å stikke under stol at noen av oss har bedre tak på de 54 fargede rutene enn andre.

En av de som vet hvordan kuben skal håndteres er Collin Burns som til daglig er elev på Central Bucks West High School i Doylestown, Pennsylvania.

Verdensrekord På et stevne i forrige uke deltok unggutten sammen med en rekke andre i kubeløsing, men det var neppe noen som hadde trodd de skulle være vitne til en verdensrekord.

Videoen viser Collin som sitter sammen med en tidtaker på enden av bordet, mens flere ungdommer går rundt i lokalet. Han får noen sekunder på seg til å gjøre seg kjent med kuben, før han legger den fra seg og tiden starter.

Han plukker den opp og vrir på de fargede rutene i en voldsom fart. 5,253 sekunder senere er verdensrekorden et faktum, og rommet eksploderer.

Hele 0,3 sekunder raskere enn den gamle verdensrekorden til Mats Valk fra Nederland.

- Et stort sjokk Selv sier den rykende ferske verdensrekordholderen til Dagbladet at dette ikke er enr ekord som kommer uten nitidig øvelse.

- Jeg har løst rubiks kuben så raskt som overhodet mulig i fire og et halvt år, og jeg trener ofte en time eller to hver dag. Rekorden kom riktignok som et stort sjokk på meg. Det tror jeg du skjønner fra måten jeg reagerte på, sier han.

Det er mange veier til berømmelse og anerkjennelse i dagens globaliserte og flermediale samfunn. Nå har også Collin funnet sin nisje. Noe han er godt fornøyd med.

- Det har kommet massevis av gratulasjoner, og en hel del intervjuforespørsler. Det har vært veldig bra, sier han.

43 252 003 274 489 856 000 Rubiks kuben ble oppfunnet av den ungarske arkitekten Erno Rubiks i 1974 da han ville ha en fungerende modell som kunne hjelpe til med å forklare tredimensjonal geometri.

Den første kuben laget han for hånd, og ifølge Independent brukte han selv en måned på å løse den for første gang.

I 1980 ble den lisensiert til Ideal Toy Corp, og per januar 2009 var det solgt svimlende 350 millioner eksemplarer over hele verden. Det er dermed det leketøyet som har solgt mest i verdenshistorien.

Noe av sjarmen med kuben er at selv om det er hele 43 252 003 274 489 856 000 forskjellige utgangspunkt. Likevel er løsningen lik for alle, og Tomoaki Okayama presterte i 2012 å løse den på 20 trekk.