Etterforskes som hatkriminalitet

Først skrev noen «vote Trump» på kirken for svarte. Så brant kirken ned

- Jeg ser på dette som et angrep på en svart kirke og det svarte miljøet her.

BRANT NED: Kirka i Greenville ble først tagget med ordene «vote Trump», så ble kirka satt fyr på. Foto: AP Photo/Rogelio V. Solis
BRANT NED: Kirka i Greenville ble først tagget med ordene «vote Trump», så ble kirka satt fyr på. Foto: AP Photo/Rogelio V. SolisVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kirke i Greenville, Mississippi ble spraymalt med «Vote Trump» på tirsdag, like før den brant. Kirken brukes primært av svarte, og FBI etterforsker brannen som hatkriminalitet, melder The Atlantic.

Ordfører i Greenville, Errick Simmons, sier til The Atlantic at han er sikker på at målet med brannen var å skade svarte i byen. Ingen ble skadet i brannen, men den 111 år gamle kirka er totalskadet. Greenvilles befolkning er i all hovedsak demokrater, ifølge The Atlantic.

- Brannen er et direkte angrep på menneskers rett til religionsfrihet. Jeg betrakter saken som et angrep på en svart kirke og det svarte miljøet her, sier Simmons.

- Dette politiske klimaet

Ifølge Simmons hadde noen tagget ordet «nigger» på en båt i byen i september, og ordføreren sier seg særs bekymret over det krasse ordskiftet i sørstatsbyen.

- Vi er veldig nøye på at vi i dette politiske klimaet tar slike hendelser med den største alvor og etterforsker dem nøye, understreker ordfører Simmons videre.

Byen har primært svarte innbyggere, og ordføreren sier noen virker til å ville forstyrre myndighetens arbeid med å bygge broer mellom de forskjellige etnisitetene i byen.

Dusør

Det er foreløpig uklart om brannen ble startet av samme person - eller personer - som tagget Trump-støtten på kirkeveggen. Politiet arbeider ut fra teorien om at brannen var påsatt, og har lovet en dusør på 90 000 kroner for opplysninger som leder til at saken oppklares, melder AP.

Valgkampen har lenge vært preget av hatretorikk mellom Hillary Clinton og Donald Trump. Førstnevnte omtalte Trumps støttespillere som «grusomme», mens Trump gjentatte ganger har truet med å kaste Hillary Clinton i fengsel. Robert De Niro tok også bladet fra munnen tidligere i høst da filmlegende sa at han gjerne kunne tenke seg å gi Trump en real blåveis.

Under en uke til valget

Brannen kommer drøye året etter ni personer ble skutt og drept i en metodistkirke i byen Charleston i den amerikanske delstaten Sør-Carolina.

Presidentvalget i USA er nå under en uke unna. Tirsdag går amerikanerne til stemmeurnene for å avgjøre om Donald Trump (70) eller Hillary Clinton (69) blir president.

Donald Trump har overrasket alle ved å reise til og bruke penger i demokratiske delstater som Wisconsin, New Mexico og Colorado. I dag er imidlertid den republikanske kandidaten på hjemmebane i den svært viktige vippestaten Florida.