Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Affluenza-tenåringen»:

Først slapp han fengsel fordi han var bortskjemt, så ble han arrestert i Mexico. Nå slipper 20-åringen som drepte fire ut

Rikmannssønnen tok livet av fire personer i fylla, men slapp fengsel «fordi han var bortskjemt».

SLIPPER UT: Ethan Couch drepte fire personer da han kjørte i påvirket tilstand i 2013. Mange ble svært opprørt da han ikke fikk fengsel, men prøvetid, blant annet etter hans forsvarer hadde brukt hans foreldres rikdom og Couches bortskjemte oppvekst som argument i retten. Foto: Fort Worth Star-Telegram / Max Faulkner / Reuters / NTB Scanpix
SLIPPER UT: Ethan Couch drepte fire personer da han kjørte i påvirket tilstand i 2013. Mange ble svært opprørt da han ikke fikk fengsel, men prøvetid, blant annet etter hans forsvarer hadde brukt hans foreldres rikdom og Couches bortskjemte oppvekst som argument i retten. Foto: Fort Worth Star-Telegram / Max Faulkner / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har gått fire år siden historien om rikmannssønnen Ethan Couch fra Texas gikk verden rundt.

Som 16-åring tok han livet av fire personer da han kjørte i fylla. Guttens advokat mente han var for bortskjemt til å bli straffet. Couch slapp fengsel, mens pårørende og et nær samlet amerikansk pressekorps raste. To år seinere havnet han imidlertid i fengsel, etter å ha stukket av til Mexico.

Nå er han ute igjen, og reaksjonene har ikke latt vente på seg.

- To år i fengsel for fire drepte personer er en alvorlig urett begått mot ofrene og deres pårørende. De har selv blitt gitt «livstidsdommer» på grunn av en persons fatale beslutning om å kjøre i fylla, sier Colleen Sheehey-Church, leder av organisasjonen Mothers Against Drunk Driving, ifølge CBS News.

«Affluenza-tenåringen»

Promillenivået i guttens blod var tre ganger over lovlig nivå da han mistet kontroll over bilen sin i høy fart og drepte fire personer i 2013.

Aktoratet la ned påstand om 20 års fengsel for Couch, som den gang var 16 år gammel, men tenåringsgutten slapp fengselsstraff.

Forsvarerne til Couch argumenterte i retten med at gutten har vokst opp i enorm rikdom og at han derfor ikke kunne bli holdt ansvarlig for sine handlinger. Ifølge forsvarerne hadde Couch mindre ansvarsfølelse og evne til å skille mellom rett og galt. Dette som følge av at hans rike foreldre var fraværende og at de hadde skjemt ham bort.

En barnepsykiater som vitnet i saken, sa at Couch led av affluenza, og at foreldrene aldri satte grenser for gutten, samtidig som han ikke tok ansvar for egne handlinger. Han fikk raskt tilnavnet «affluenza-tenåringen» i amerikanske medier.

Dommen endte på ti års prøvetid og rehabilitering. Argumentasjonen og dommen førte til sterke reaksjoner i USA.

Rømte til Mexico

I 2015 havnet Couch nok en gang i både politiets og medias søkelys. En video som angivelig viser Couch på en fest ble publisert på Twitter. Dersom Couch inntok alkohol på festen, ville det stride mot vilkårene for prøvetid. Han risikerte dermed å måtte tilbringe 10 år i fengsel.

Det var han åpenbart ikke interessert i, for Couch rømte landet sammen med sin mor.

Myndighetene utstedte en etterlysning på Couch, etter at han ikke dukket opp til et avtalt møte med sin tilsynsfører. Dusøren for informasjon om 18-åringen ble satt til 5000 dollar, og myndighetene mistenkte at han allerede hadde rømt landet.

Det hadde de rett i, for like før nyttår i 2015 var flukten over for Couch - som ble arrestert i byen Puerto Vallarta i Mexico.

Han ble dømt for brudd på vilkårene for prøvetid, men slapp unna med to år bak lås og slå. I dag slapp han ut av fengsel som en fri mann, melder nyhetsbyrået Reuters.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!