Først slo en 20-åring til med gravemaskin. Så skjøt en mann fra motorsykkel

Jente (8) drept i israelsk angrep mot flyktningeleir, og to angrep kort tid etter tid hverandre i Jerusalem.

VELTET BUSSEN: 20-åringen kjørte gravemaskinen fra en byggeplass, og til et torg i nærheten hvor han veltet denne busssen. Foto: Ammar Awad / REUTERS / NTB scanpix
VELTET BUSSEN: 20-åringen kjørte gravemaskinen fra en byggeplass, og til et torg i nærheten hvor han veltet denne busssen. Foto: Ammar Awad / REUTERS / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra kl. sju i morgen tidlig er det varslet våpenhvile på Gazastripen. Hittil har de åtte tidligere våpenhvilene dessverre raskt blitt avbrutt.

Den lovede våpenhvilen etterfølger nok en blodig dag i den nesten én måned lange aksjonen. På palestinsk side ble en åtte år gammel jente drept, og 30 mennesker såret i et angrep mot en flyktningleir i Gaza by, ifølge helsepersonell.

Senere på dagen ble Jerusalem rammet av det israelske myndigheter etterforsker som to terrorangrep kort tid etter hverandre. To personer ble drept, flere andre såret.

Veltet buss Først slo en 20 år gammel mann med palestinsk bakgrunn til med en gravemaskin nær sentrum av Jerusalem. Han kjørte gravemaskingen ut fra en byggeplass, drepte fotgjengeren Avraham Walles (29), før han kom til et torg. Der tok han seg til en buss, og veltet den med grabben. Det var ingen passasjerer på bussen da den veltet. Fem andre personer, inkludert bussjåføren, fikk lettere skader, skriver Haaretz.

Gravemaskinføreren ble skutt og drept av politiet. Hendelsen skjedde rett ved et nabolag som er dominert av ortodokse jøder.

- Vi har forventet noe som dette, sier Yossi Pariente, politisjef i Jerusalem, ifølge Haaretz.

- Dette kunne blitt en mye verre tragedie, hvis ikke politimennene hadde handlet så raskt, sier ordfører Nir Barkat.

Rømte på motorsykkel Noen timer senere ble en soldat skutt av en svart kledd mann som deretter flyktet på en ventende motorsykkel i nærheten av et universitet i Øst-Jerusalem. Israelsk politi sier at de etterforsker begge hendelsene som terrorhandlinger.

- Gravemaskinførerens familie blir avhørt. Vi ønsker å finne ut hvem som sendte ham, om han handlet på egenhånd eller om han tilhørte et nettverk, sa sikkerhetsminister Yitzhak Aharonovitch til TV-kanalen Channel 2 i går kveld.

Samtidig som det i går ble rapportert om en mulig våpenhvile, rapporterte nyhetsbyrået AFP at israelerne skal ha ødelagt alle Gaza-tunnelene, noe som skal ha vært hovedmålet med de siste ukenes kamphandlinger.

Ferdig? Israels statsminister Benjamin Nethanyahu sa tidligere på dagen til Jerusalem Post at denne delen av militæroperasjonen nærmet seg en avslutning.

Han understreket imidertid at det ikke betyr slutten for militæraksjonen.

- Operasjonene i Gaza fortsetter vil fortsette inntil ro og sikkerhet er sikret for Israels borgere, sier statsminister Netanyahu.

Mer enn 1800 palestinere, hvorav 392 barn ifølge Unicef, og seksti israelere har hittil mistet livet i den 28 dager lange israelske operasjonen.

SKUELYSTNE: Gravemaskinhendelsen skjedde rett ved et nabolag som er dominert av ortodokse jøder. Enkelte klatret litt opp for å få utsikt. Foto: Sebastian Scheiner / AP / NTB scanpix
SKUELYSTNE: Gravemaskinhendelsen skjedde rett ved et nabolag som er dominert av ortodokse jøder. Enkelte klatret litt opp for å få utsikt. Foto: Sebastian Scheiner / AP / NTB scanpix Vis mer