UAVBRUTT MAKT: Presidenten i landsdelens regjering, Susana Díaz, takker velgerne etter valgseieren. Sosialistpartiet har, ganske enestående, regjert Andalucía uavbrutt i 33 år. Foto: AFP / Scanpica / CRISTINA QUICLER
UAVBRUTT MAKT: Presidenten i landsdelens regjering, Susana Díaz, takker velgerne etter valgseieren. Sosialistpartiet har, ganske enestående, regjert Andalucía uavbrutt i 33 år. Foto: AFP / Scanpica / CRISTINA QUICLERVis mer

Først tar de Sevilla, så tar de Madrid?

Sosialistene under Susana Díaz har vunnet en klar valgseier i Andalucía, en seier som seinere i år kan lede til regjeringsmakt i Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MÁLAGA (Dagbladet): Sosialistpartiet (PSOE) er igjen det største partiet i den folkerikeste landsdelen i Spania, Andalucía, lengst sør i landet. Partiet lå an til 35,4 prosent av stemmene og 47 av de 109 setene i landsdelens parlament i Sevilla da mer enn 90 prosent av stemmene var talt opp.

Det er en overbevisende seier for presidenten i juntaen, landsdelens regjering, Susana Díaz, som hadde utskrevet nyvalg. Men det er like mange seter som i valget i 2012. Det kreves 55 seter for å ha reint flertall blant de 109 folkevalgte i parlamentet i Sevilla.

- En historisk seier og en uomstridt seier, uttalte Susana Díez klokka 23 søndag kveld.

- Det finnes ingen forhistorie for noe parti i Europa som igjen vinner et valg etter å ha regjert i 33 år uavbrutt, la hun til med kraftig jubel i bakgrunnen under Sosialistpartiets valgvake i Sevilla.

Hun kunne brukt en vri på Leonard Cohen: «Først tar vi Sevilla, så tar vi Madrid.»

Dette kan lede til regjeringsmakt i Spania for PSOE etter riksvalget i Spania på slutten av året. Valget i Andalucía regnes på alle hold som en generalprøve. Og Susana Díez seiler opp som en framtidig statsminister i Spania, i fotsporene til tidligere statsminister Felipe González, som er fra Sevilla og var landets leder fra 1982 til 1996.

Andalucía er den folkerikeste av landsdelene med drøyt 18 prosent av innbyggerne i Spania. Sosialistpartiet måtte vinne i Andalucía for å kunne ha håp om å igjen regjere Spania.

For det konservative Folkepartiet (PP), som regjerer Spania under statsminister Mariano Rajoy, er det et sviende nederlag. Det bærer bud om et mulig valgnederlag i riksvalget seinere i år. I 2012 klarte PP for første gang i Andalucía såvidt å få flere stemmer enn PSOE. Men partiet klarte ikke å danne regjering i landsdelen fordi venstresida var i flertall.

I Madrid satt statsminister Mariano Rajoy i kveld i hovedkvarteret til Folkepartiet (PP) sammen med hele partiledelsen for å se om det ville ende med det varslede nederlaget. Det skjedde. I Andalucía har PP tapt en tredel av sine seter og ender med 33, med 26,6 prosent av stemmene. I 2012 fikk partiet 40,7 prosent. Det viser en enorm slitasje på det partiet som har hatt ansvaret for å lede Spania i krise.

Andaluserne er konservative i den forstand at de alltid har stemt inn et flertall for venstresida. Seieren for PSOE innebærer 37 års sammenhengende regjering i Andalucía, den eneste landsdelen i Spania som aldri har opplevd å skifte regjering under det gjeninnførte demokratiet.

Samtidig er dette et gjennombrudd for to partier som utfordrer «de gamle partiene» i Spania. Valget i Andalucía kalles av politiske iakttakere for «en ilddåp» for de to nye partiene Podemos («Vi Kan» på norsk) og Ciudadanos («Borgere» på norsk). Podemos ligger på ytre venstre fløy og er et søsterparti til Syriza som nå styrer Hellas. Ciudadanos ligger på den politiske midtbanen.

Begge to utfordrer det regimet av to partier, Sosialistpartiet (PSOE) og det konservative Folkepartiet (PP), som fullstendig har preget spansk rikspolitikk fra demokratiet ble gjeninnført i 1978. Og både Podemos og Ciudadanos er et svar på den økonomiske krisa som har rammet landet og all den korrupsjonen i den politiske eliten som er avslørt i kjølvannet av denne.

Podemos er nå det tredje største partiet i Andalucía, med rundt 15 prosent av stemmene og 15 folkevalgte i landsdelen. For første gang får partiet politisk makt, og muligens kan det sette vilkår for å støtte sosialistene.

Ciudadanos kom noe lenger bak, med 9 seter og 9,2 prosent av stemmene. Men dette er første gang partiet spiller en rolle utenfor landsdelen Catalonia, hvor det har sine røtter. Også dette partiet kan inngå samarbeid med Díaz og sosialistene. De står riktignok for frie markedskrefter, men er særdeles pragmatiske i daglig politikk. Partiet har nok stjålet adskillige stemmer fra PP, særlig for sine angrep mot korrupsjonen som har svertet PP i mange konservatives øyne.

Forente Venstre (IU), som har regjert landsdelen sammen med PSOE inntil krangelen overtok, stilte i dette valget opp sammen med nærliggende grupper og gjorde et dårlig valg. De går ned fra 12 ril 5 seter. Partiet strides om det skal samarbeide eller ikke med Podemos og taper samtidig stemmer til dette nye partiet.

Andalucía blir med dette mye mer oppdelt og splittet politisk, og valget der varsler det samme for Spania.