Først tok tyvene Macen — så tok Macen tyvene

Dataprogram logger IP-adresse og sender bilder av brukerne hvis PCen blir stjålet.

TOK TYVENE: Petter Røisland installerte et program som er laget for å kunne spore stjåle datamaskiner. Dermed ble politiet ledet rett til dem hadde tatt morens Mac. Foto: ALF OVE HANSEN
TOK TYVENE: Petter Røisland installerte et program som er laget for å kunne spore stjåle datamaskiner. Dermed ble politiet ledet rett til dem hadde tatt morens Mac. Foto: ALF OVE HANSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Kort tid etter at familien til Petter Røisland (23) flyttet inn i ny enebolig i boligområdet Bekkefaret like utenfor Stavanger sentrum, begynte marerittet.

Etter at familien hadde vært på konsert med Bob Dylan i juni i fjor, våknet Petter opp til en ubehagelig overraskelse da han skulle på morgenvakt på jobben hos Lyse Tele.

— Det var da jeg merket det. Noen hadde brutt opp stuedøra, og forsynt seg med verdier for over 50 000 kroner, sier Petter til Dagbladet.

Pcer, kameraer, smykker og dyre kjøkkenkniver var borte. Familien anmeldte saken og etterforskningen førte til at mistanken rettet seg mot en bestemt person.

— Politiet fortalte oss at mannen ikke var strafferettslig tilregnelig, og at de derfor ikke kunne fengsle ham, sier Petters stefar, som ikke ønsker å ha navnet sitt i avisa.

Sporet tyvene
En mistanke om at en organisert bande kunne være bakmennene, gjorde at Petter bestemte seg for å ta saken i egne hender.

Han installerte dataprogrammet Undercover på morens Mac.

Hvis en maskin med dette programmet blir stjålet, kan man melde fra til programleverandøren. De kan deretter spore opp tyvene dersom de kobler seg til internett med den stjålne datamaskinen.

I februar i år skjedde nettopp det. Familien opplevde innbrudd nummer to, og denne gangen ble morens Mac stjålet.

SÅ RETT I KAMERAET: Tyvene visste ikke at det lå et spion- og oppsporingsprogram på PCen de stjal. Til sammen fikk Petter 15 bilder av tyvene tilsendt på e-post.
SÅ RETT I KAMERAET: Tyvene visste ikke at det lå et spion- og oppsporingsprogram på PCen de stjal. Til sammen fikk Petter 15 bilder av tyvene tilsendt på e-post. Vis mer

— Jeg meldte fra, og ventet spent på informasjon. Jeg hadde egentlig gitt opp da tyvenes ip-adresse dumpet inn i epost-boksen min. Jeg ble kjempeoverraska, og ringte til politiet med en gang, sier Petter.

Petter overleverte ip-adressen til politiet.

— Politiet ble kjempeglade og takket meg. Det er morsomt at jeg kunne hjelpe politiet, sier Petter.

Fikk bilder
Historien stopper ikke med at Petter klarte å få tak i ip-adressen til tyven.

— Programmet har også en funksjon som gjør at macens kamera blir aktivert når tyvene går inn på internett. 15 bilder av dem som brukte maskina ble sendt til meg.

Det var bilde av fire forskjellige menn, tre unge og en middelaldrende, og én jente, sier Petter.

Det viste seg å være vanskelig å finne informasjon om gjerningsmennene da Petter googlet dem.

Men fordi det også blir tatt bilder av nettsidene de har vært inne på, kunne han se facebookprofiler og msn-samtaler der telefonnummer ble avslørt.

TAR SKJERMBILDER: Programmet tok bilder av blant annet Facebooksider og MSN-samtaler tyvene hadde vært inne på. Det gjorde oppsporingsjobben lettere.
TAR SKJERMBILDER: Programmet tok bilder av blant annet Facebooksider og MSN-samtaler tyvene hadde vært inne på. Det gjorde oppsporingsjobben lettere. Vis mer

Etter det Dagbladet erfarer, var det nettopp disse opplysningene som ledet politiet både til Macen og de som hadde tatt den. De skal være kjenninger av politiet.

— Jeg kan bekrefte at fornærmede har bidratt med informasjon som har vært til nytte i etterforskningen. Det gjenstår fortsatt etterforskningsskritt, derfor ønsker jeg ikke å gi kommentarer utover dette, sier politiadvokat Tore Tulstad i Stavanger politidistrikt.

Preventivt
Petter håper at hans historie kan virke preventivt.

— Tyvene skal ha ganske store datakunnskaper for å kunne merke at programmet er installert og aktivert.

Men det er enkelt å laste ned og installere på maskinen, og koster heller ikke mye. Hvis alle gjør det, kan det kanskje skremme tyver fra å stjele pc-er, håper Petter.

Han er glad for at familien nå kan slappe av.

— Jeg jobber ofte sent, og etter to innbrudd hos oss, og enda flere i nabolaget, begynner man å kikke litt ekstra rundt seg. Det har vært ubehagelig, sier Petter.