ANGREP: En rekke vitnebeskrivelser begynner etterhvert å tegne et bilde av dramaet som utspilte seg på havnepromenaden i den franske ferieperlen. En av dem forteller til den britiske rikskringkasteren BBC, at han så gjerningsmannen på nært hold.
 Foto:&nbsp;<span style="line-height: 1.6em; background-color: initial;">Sasha Goldsmith / AP / NTB Scanpix</span>
ANGREP: En rekke vitnebeskrivelser begynner etterhvert å tegne et bilde av dramaet som utspilte seg på havnepromenaden i den franske ferieperlen. En av dem forteller til den britiske rikskringkasteren BBC, at han så gjerningsmannen på nært hold. Foto: Sasha Goldsmith / AP / NTB ScanpixVis mer

Først trodde de han hadde mistet kontroll over lastebilen. Så skjønte de at det var stikk motsatt

- Jeg rakk å se ansiktet hans. Han hadde skjegg og det så ut som han hadde det gøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden 84 mennesker ble drept i et terrorangrep i Nice i går kveld, har det begynt å tegne seg et bilde av den antatte gjerningsmannen, først navngitt av Nice-Matin som Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

I formiddag aksjonere fransk politi mot en leilighet øst i Nice som skal være gjerningsmannens bolig. Mannen er også blitt navngitt av flere franske medier, men ikke bekreftet av politiet.

På en pressekonferanse fredag ettermiddag, identifiserte statsadvokat Francois Molins terroristen som 31 år gamle Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

Så ansiktet

En rekke vitnebeskrivelser begynner etterhvert å tegne et bilde av dramaet som utspilte seg på havnepromenaden i den franske ferieperlen. En av dem forteller til den britiske rikskringkasteren BBC, at han så Bouhlel på nært hold.

- Jeg rakk å se ansiktet hans. Han hadde skjegg, og det så ut som han hadde det gøy.

Vedkommende forteller også at folkemassen først hadde inntrykk av at sjåføren hadde mistet kontroll over lastebilen, før de skjønte at det var stikk motsatt.

LØP FRA STEDET: Nordmannen Pål Christian Møller var vitne til terroren på strandpromenaden. - Helt tilfeldig at det ikke var oss. Video: John T. Pedersen / Peder Ottosen / Dagbladet Vis mer

Stengt for trafikk

Mange har stilt spørsmål ved hvordan lastebilen kunne kjøre så mye som to kilometer bortover promnaden, før den omsider ble stoppet. En av dem er norske Egil Severeide som var i den franske byen da terroristen slo til.

- Dette må det bli oppvask av. Jeg oppfattet at promenaden var stengt for biltrafikk denne kvelden på grunn av feiringen og folkemengden. Det var så mye folk i gata at en vanlig privatbil ikke ville kommet noen vei, sier han til Dagbladet.

Han forteller at det bare var tur at han og kona ikke havnet midt i blodbadet nede på promenaden.

- Det var et folkeliv av en annen verden langs hovedgata Promenade des Anglais, og det var kanskje støyen som berget oss fra å komme å komme i skuddlinjen, sier Severeide.

DRAMATISK: Videoen viser franske politimenn omringe og skyte gjerningsmannen som fremdeles er inne i lastebilen. Video: AP Vis mer

- Løp vekk

Dagbladet har også snakket med norske Pål Christian Møller (55) fra Fjellhamar. Han forteller om de dramatiske scenene torsdag kveld.

- Jeg registererte i øyekroken at en bil kom kjørende. Så hørte vi skriking, og da vi snudde oss lå det minst ti stykker der. Kanskje flere.

Sammen med kona Bjørg har Pål en leilighet bare to kvartaler opp fra Promenade des Anglais. De var i Nice for å få med seg den spektakulære feiringen av Frankrikes nasjonaldag. I stedet ble det en tragedie.

- Første reaksjon var at det var et spill, og vi tenkte at de måtte reise seg opp igjen. Så tenkte vi at det kunne være terror, men vi hadde jo ikke hørt en bombe. Så skjønte vi hva det var, og jeg sa til kona at dette var terror. Jeg tok henne i hånda, og så løp vi vekk. Folk var helt paniske, de slapp alt og løp av seg skoene.

VITNER: Eileen og Robert White fra Skottland var en av dem som måtte løpe vekk da en lastebil kjørte over flere mennesker i Nice. De lurer på hvordan lastebilen kom seg ut dit, når det var så mye synlig politi ved promenaden. Video: Sky / AP Vis mer