«Først trodde jeg det var en kul spøk, men så skjøt de.»

Mange av elevene ved skole 1 i Beslan trodde det var en spøk da kamuflasjekledde kvinner og menn hoppet ned fra et lasteplan på deres første skoledag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): -  Jeg trodde først det var en kul spøk, men så skjøt de, og jeg løp, sier eleven Zalima Bugasova.

De som klarte å rømme, ga et nesten surrealistisk blide av gisseltakingen da de omsider kom seg i sikkerhet i går.

De løp under avslutningen av oppstillingen før undervisningen for 1. til 11. klasse skulle begynne.

Noen ble, noen løp

-  Jeg så tre mennesker med automatvåpen. Først trodde jeg det var en vits, men så begynte de å skyte, og jeg løp. Noen ble, og noen løp, da terroristene kom, sier skoleeleven Vladimir Hostiev.

De som løp, kunne i går prise seg lykkelige.

Situasjonen for barna kunne likne på situasjonen da tsjetsjenske terrorister inntok Dubrovka-teateret i Moskva for snart to år siden. Også da trodde mange av de 900 tilskuerne at det var en del av showet da gisseltakerne stormet inn på scenen.

Men de erfarte snart at det var blodig alvor.

Ukjent språk

Det er barna som klarte å flykte som er kilden til opplysningene om at det skal være 17 terrorister og at de er tungt væpnet.

En av elevene sa at de skrek og bråkte, og at han ikke skjønte det de sa. Også det peker mot tsjetsjenske terrorister, siden ossetisk er en persisk dialekt.

En annen av dem som rømte sa hun var redd for at gisseltakerne skulle skyte dem i ryggen.

Sjefen i den russiske sikkerhetstjeneste FSB, Andrejev, sier at så langt han vet er ingen barn døde. Men han sier det er to døde og to sårede voksne inne i skolen.

Totalt skal åtte mennesker være drept, ifølge nyhetsbyrået AP.

Elevene som i går ble tatt som gisler, er ikke mer forskjellige fra norske barn enn at mange av dem hadde mobiltelefoner med på skolen, og kunne snakke med venner og familie den første delen av dagen.

Men mot kvelden ble mobiltelefonene samlet inn av terroristene.

Også SMS-meldingene døde bort.

REDDET : Skoleeleven Zalima Bugasova (til høyre) løp for livet og kom seg i sikkerhet da terroristene begynte å skyte. - Jeg trodde først det hele var en kul spøk, sier han.
MØDRE I HÅP OG REDSEL: Sjokkerte og vantro mødre samlet seg i nærheten av skolen like etter at terroristene slo til. De ventet i håp og redsel på informasjon fra russiske myndigheter.