Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bank-tap i retten i New York, i jakten på norske Alexander Viks formue

Først utmanøvrerte kona banken. Nå har den norske milliardæren og hans far på 90 tatt hjem en ny seier i retten

Den siste uka har Deutsche Bank gått på flere smeller, i sin årelange jakt på den norske milliardæren Alexander Viks formue.

FÅR HJELP AV FAMILIEN: Både Alexander Viks kone Carrie og hans 90-årige far hjelper med å hindre Deutsche Bank i å inndrive gjelda fra Vik-selskapet Sebastian Holdings. Her er Alexander og Carrie Vik på sin vingård i Chile. Foto: Prensa VIK
FÅR HJELP AV FAMILIEN: Både Alexander Viks kone Carrie og hans 90-årige far hjelper med å hindre Deutsche Bank i å inndrive gjelda fra Vik-selskapet Sebastian Holdings. Her er Alexander og Carrie Vik på sin vingård i Chile. Foto: Prensa VIK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at en London-domstol i 2013 påla milliardærens selskap Sebastian Holdings å betale banken 300 millioner dollar, har jakten pågått i en rekke land.

Nå kan Alexanders far, 90 år gamle Erik Martin Vik, puste lettet ut etter en avgjørelse i Supreme Court i New York.

MILLIARDSMELLEN: Etter at Alexander Viks og hans selskap Sebastian Holdings gikk på en milliardsmell i en London-domstol i 2013 har Deutsche Bank drevet en klappjakt på Viks formue. Foto: Keith Hammett
MILLIARDSMELLEN: Etter at Alexander Viks og hans selskap Sebastian Holdings gikk på en milliardsmell i en London-domstol i 2013 har Deutsche Bank drevet en klappjakt på Viks formue. Foto: Keith Hammett Vis mer

«Ingen forbindelse»

«Saken er avvist», skriver dommeren.

Grunnen er enkel: «Den nødvendige forbindelsen til New York mangler.»

Både Vik senior og hans selskap VBI Corporation var saksøkt, i enda et forsøk fra Deutsche Bank på å inndrive kravene mot Sebastian Holdings. Kravene skyldes katastrofale valutahandler i 2008.

Også Alexander Vik selv og Sebastian Holdings var saksøkt.

I brennpunktet for striden er det norske IT-selskapet Confirmit. Slik Dagbladet tidligere har skrevet ble Confirmit i 2015 overført fra Alexander Vik til faren.

Det mener Deutsche Bank var en slu metode for å styre verdier utenfor bankens rekkevidde.

Vant i Oslo

Men som dommeren i Supreme Court skriver:

«Overførselen av Confirmit-aksjer fra Vik til Vik senior har ingen forbindelse til New York. Vik senior er en borger av Norge som bor i Monaco. Confirmit er et norsk selskap. Overførselen fant sted i Norge. I beste fall led Deutsche Bank økonomiske tap i New York, som ikke er tilstrekkelig.»

For Deutsche Bank er det utvilsomt en trøst at banken nylig vant fram i en beslektet sak for Oslo byfogdembete.

Der la dommeren til grunn at Sebastian Holdings var den reelle eieren av aksjene i Confirmit. I en dom som er anket, fra desember i fjor, ga byfogdembetet banken rett til å ta utlegg i aksjene for å sikre sine krav.

Selskapsjungel

Avgjørelsen i New York er et nytt eksempel på hvor lett det er å gå seg vill i Vik-familiens jungel av selskaper og stiftelser.

Et forsøk på å stevne en familiestiftelse - en såkalt trust - for milliarder av kroner ble også avvist av retten, slik Dagbladet skrev mandag.

Årsaken var at Alexander Viks amerikanske kone hadde trukket seg som forvalter for stiftelsen. Dermed var den ikke lenger innenfor rettens virkeområde.

I begge saker har en jungel av bosteder, selskaper og stiftelser skapt trøbbel for banken. Adressene finnes i blant annet USA, Norge, Storbritannia, Monaco - og i skatteparadiset Turks & Caicos.

Hjelper ikke

Dommeren ved Supreme Court slår fast at far og sønn Vik er norske borgere, bosatt i Monaco.

Det går også fram at selskapet VBI Corporation, eid av Erik Martin Vik, i 2012 mottok store verdier fra sønnens selskap Sebastian Holdings.

Men det hjelper så lite.

«Saken er avvist», skriver dommeren i New York.

Hele Norges coronakart