DISKUTERTE MUREN: Donald Trump sa han og Mexicos president Enrique Peña Nieto ikke diskuterte hvem som skal betale for en fysisk barrière på grensen mellom USA og Mexico. Video: CNN Vis mer

Først var de venner. Så kranglet Trump og Mexicos president igjen

Donald Trump besøkte Mexico. Uklart om den kontroversielle muren ble et samtaletema mellom ham og landets president. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg og Donald Trump er kanskje ikke enige om alt, sa Mexicos president, Enrique Peña Nieto, på en pressekonferanse i Mexico City onsdag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Uttalelsen falt i etterkant av et møte mellom ham og Republikanernes presidentkandidat Donald Trump.

Donald Trump har gjennom hele nominasjonskampen og fram til i dag kjørt en hard retorikk og har gjentatt mange ganger at han ønsker å bygge en mur mellom USA og Mexico, en mur han mener Mexico må betale for.

Nieto har vært helt klar på at det ikke finnes noen sjanse for at Mexico vil betale for muren Donald Trump ønsker å føre opp mellom de to landene.

Krangel om muren

I etterkant av møtet hadde to partene to vidt forskjellig syn på om den kontroversielle muren ble et samtaletema.

- Vi diskuterte ikke hvem som skal betale for muren. Vi sparer den diskusjonen til senere, sa Trump, som også påpekte følgende:

- Vi anerkjenner retten begge landene har til å bygge en fysisk barriere eller mur på begge sidene av grensen for å stoppe den illegale strømmen av folk, våpen og narkotika, sier Trump.

Nieto hadde på sin side hadde et ganske annet syn på saken:

- På starten av samtalen med Donald Trump gjorde jeg det klart at Mexico ikke vil betale for muren, skrev den meksikanske presidenten på Twitter.

Mexico fikk ros - av Trump

Amerikansk media, deriblant CNN, skriver nå at selv om møtet mellom Trump og Nieto virket til å gå fint for seg, tok det ikke mer enn noen timer før de to politikerne begynte å krangle.

Nieto se på grenseflyten som en «delt utfordring», da et stadig økende antall ikke-mexicanere tar seg over grensen fra Mexico til USA.

- Det er en ufullstendig oppfatning av grenseproblemene, fordi de ikke tar høyde for alle de ulovlige varene som kommer sørover, inkludert våpen og penger. Millioner av dollar og våpenkriminalitet kommer fra nord og styrker kartellene og de kriminelle orgasniasajonen. Denne flyten må stoppes, sa Nieto.

Trump brukte også anledningen til å rose mexicanere.

- De er fantastiske folk. Fantastiske folk. Jeg er stolt over å fortelle hvor mange jeg har ansatt, sa Trump.

- Presidentaktig Trump

Den norske USA-eksperten Svein Melby mener Trump har kommet veldig godt fra Mexico-turen.

«Trump så faktisk presidentaktig ut, vil tjene på sin tur til Mexico. Trumps hovedproblem er at altfor mange oppfatter han som uskikket til å bli president. Å se presidentaktig ut er derfor uhyre viktig», skriver Melby på Twitter.

Tonen mellom Nieto og Trump har ikke alltid vært preget av den samme sindige tonen som pressekonferansen i dag ga inntrykk av.

I tillegg til å kreve en mur mellom Mexico og USA har Trump også stemplet meksikanske innvandrere som narkoforbrytere og voldtektsmenn.

TØFFE KRAV: USA skal ikke gi amnesti til ulovlige innvandrere, sier republikanernes presidentkandidat Donald Trump, som i en tale la fram en tipunktsplan for ... Vis mer

Sammenlignet Trump med Hitler

Det er grunn til å tro at det var Trumps mange utfall mot meksikanere som i mars i år fikk Nieto til å sammenligne Trumps «skarpe retorikk» med Hitler og Mussolini.

- Det er sånn Mussolini ble valgt, det er sånn Hitler ble valgt. De utnytta en situasjon, eller kanskje et problem, sa Nieto til en mexikansk avis ifølge Reuters.

Hillary Clinton er også invitert til Mexico av Nieto, men hun har så langt ikke tatt imot invitasjonen.