Først var demonstrasjonene fredelige, så kom opprørspolitiet mens folk plyndret butikker

Sterke protester i Ferguson.

PLYNDRER:Her plyndres Sam's Meat Market i Ferguson. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
PLYNDRER:Her plyndres Sam's Meat Market i Ferguson. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FERGUSON/OSLO (Dagbladet): Etter at en politimann forrige lørdag skjøt og drepte ubevæpnede, afroamerikanske Michael Brown i Ferguson utenfor St. Louis har rasemotsetninger blusset opp, og det har vært voldsomme sammenstøt mellom lokalpolitiet og demonstranter flere kvelder på rad.

Ifølge VG har det vært skyting under nattas demonstrasjoner. En rekke journalister melder også på Twitter at butikker i området har blitt røvet av sinte demonstranter.

Dagbladet er nå til stede i Ferguson. Politiet har sperret av store områder, etter at det som først var en fredelig demonstrasjon, igjen blusset opp til kraftige protester. Politiet skal nå sette i gang mottiltak mot butikkplyndrerne, skriver LA Times.

Nå har opprørspoliti, blant annet fra spesialstyrkene SWAT, har nå tatt stilling på hjørnet av West Florissant avenue og Ferguson avenue. Et titalls demonstranter står på andre siden av krysset og roper skjellsord mot politiet.

SKJØRT: Nesten alle demonstrantene jubler når politisjef Ron Johnson går rundt i Ferguson, men mange er også fortsatt sinte. Her fikk han en saftig skyllebøtte av mannen i rød genser.
SKJØRT: Nesten alle demonstrantene jubler når politisjef Ron Johnson går rundt i Ferguson, men mange er også fortsatt sinte. Her fikk han en saftig skyllebøtte av mannen i rød genser. Vis mer

Noen demonstranter står vakt utenfor butikken Michael Brown ifølge politiet skal ha ranet få minutter før han ble drept for å hindre at den blir plyndret.

- Negativ påvirkning Samtidig som Ferguson-politiet fredag offentliggjorde navnet på politimannen som skjøt Brown, offentliggjorde de nemlig også overvåkingsbilder av det de mener er Brown som stjeler sigarer fra en butikk. Seinere samme dag måtte imidlertid politisjef Tom Jackson innrømme at politimannen som drepte Brown ikke visste at Brown var mistenkt for butikktyveri da han skjøt ham.

Men fredag gjorde lokalpolitiet i Ferguson en ny manøver som har fått sinnet til å blusse opp, og som har fått Browns familie til å rase.

- Ferguson-politiet har definitivt ikke lært noen ting, sier kongressrepresentant for St. Louis og Ferguson, Lacy Clay til Dagbladet.

- Intensjonen bak informasjonen som ble offentliggjort i dag, ser jeg som et forsøk på negativt å påvirke enhver jury som kan bli satt sammen for dømme i denne saken som egentlig handler om drapet på Michael Brown, sier Clay.

Mange spådde også at offentliggjøringen ville føre til nye voldelige opptøyer, men da Dagbladet var blant de hundrevis av demonstrantene like ved der Brown ble drept i natt norsk tid, foregikk alt på fredelig vis. Mange feiret høylytt fordi de følte at de hadde blitt hørt i saken som har rystet hele USA slik at selv president Barack Obama har engasjert seg.

Demonstrantene jublet da Clay kom for å møte dem.

Stemningen er nå fullstendig snudd i Ferguson.

- Mer mangfold - Det må ikke være en dobbeltmoral når det kommer til politiarbeid. Politiet må forandres til å bli mer mangfoldig. Det er det denne uka har handlet om. Forholdet må bli bedre mellom politiet og lokalsamfunn. Alle disse menneskene her er også skattebetalere, sier rikspolitikeren.

I dag er 94 prosent av politifolkene i Ferguson hvite selv om 67 prosent av befolkningen er svarte.


Den siste uka har Clay hatt tett kontakt med Det hvite hus og justiskomiteen i Kongressen for å sikre at Justisdepartementet foretar en parallell etterforskning. Han har nemlig ingen tiltro til den lokale statsadvokaten i St. Louis, Robert McCulloch, som torsdag gikk hardt ut mot Missouri-guvernør Jay Nixon fordi han overførte ansvaret for å håndtere demonstrantene fra lokalpolitiet til Missouri State Highway Patrol.

- Mye smerte - Dette handler om å takle et problem som har skapt så mye smerte i dette lokalsamfunnet.  Jeg har ingen tillit til det de driver med hos statsadvokaten. Det vil være opp til føderale myndigheter å finne ut hva som faktisk skjedde forrige lørdag og gi familien til Michael Brown rettferdighet, sier Clay.

Også sjefen for Missouri State Highway Patrol, Ron Johnson, var ute blant demonstrantene. Han ble hyllet som en helt.

- Jeg er faktisk beæret over å få være sammen med dem, sier han til Dagbladet

- Betyr det at den endrede taktikken fra politiets side har virket?

VIL RYDDE OPP: Kongressrepresentan Lacy Clay (med megafon) møtte i natt norsk tid demonstrantene i Ferguson. Bak ham står politisjef Ron Johnson som har ansvaret for sikkerheten rundt demonstrasjonene. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
VIL RYDDE OPP: Kongressrepresentan Lacy Clay (med megafon) møtte i natt norsk tid demonstrantene i Ferguson. Bak ham står politisjef Ron Johnson som har ansvaret for sikkerheten rundt demonstrasjonene. Foto: Ørjan F. Ellingvåg Vis mer

- Vi har fått mye hjelp fra folkene som er her ute. Lokalsamfunnet har kommet sammen for å få til dette.

Først da ansvaret for å håndtere demonstrasjonene ble overført til Missouri State Highway Patrol torsdag snudde stemningen fullstendig, og demonstrasjonene gikk fredelig for seg. I stedet for å møte demonstrantene på militant og brutalt vis, marsjerte sjefen for Highway Patrol, Ron Johnson, med demonstrantene.