SINNE OG SORG:  Terroren i Danmark blir fulgt nøye med på av det jødiske samfunnet i Norge. Her er forstander Ervin Kohn i Det mosaiske trossamfunnet i møte med Høyres Jan Tore Sanner (midten) Krfs Hans Olav Syversen og statssekretær Anne Karin Olli i etterkant av Paris-terroren i januar. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SINNE OG SORG: Terroren i Danmark blir fulgt nøye med på av det jødiske samfunnet i Norge. Her er forstander Ervin Kohn i Det mosaiske trossamfunnet i møte med Høyres Jan Tore Sanner (midten) Krfs Hans Olav Syversen og statssekretær Anne Karin Olli i etterkant av Paris-terroren i januar. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Forstanderen i Det mosaiske trossamfund i Oslo etterlyser kontakt med PST

- Å ikke frykte terrorhandlinger i Norge ville vært naivt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi reagerer først og fremst med sorg. Vi har relativt tett kontakt med menigheten i København, og kjenner mange der, sier forstander i Det mosaiske trossamfund i Oslo, Ervin Kohn, til Dagbladet.

I ett-tida natt til søndag ble 37 år gamle Dan Uzan skutt og drept utenfor en synagoge i København. Angrepet kom noen timer etter at filmskaperen Finn Nørgaard (55) ble terroristens første offer da han ble skutt under et debattmøte i Danmarks hovedstad.

- Må gå videre Kohn mener det er viktig at frykten ikke får ta overhånd etter terroren i nabolandet. 

- Det viktigste for meg er å passe på at vi har jødisk liv i Oslo. Da er det viktig at vi lever våre liv så vanlig som mulig når mandagen kommer. Vi må bekjempe følelser som frykt, angst og sinne, sier han.

Han understreker at hverdagen må gå videre slik at ikke terroristene vinner.

- De vinner blant annet hvis vi lar oss hemme i våre daglige gjøremål fordi vi er redde eller om vi undertrykker meningene våre. Det vi så var et angrep på demokratiet. Vi kan ikke la oss skremme til taushet.

Frykter angrep i Norge - Frykter du at noe slikt kan skje i Norge?

- Ja, selvfølgelig. Alt annet ville være veldig naivt, og det må vi ikke være. Vi må ikke krisemaksimere, samtidig kan vi ikke være naive. København er ikke langt unna. Det norske og det danske samfunnet har mange likheter.

Krohn forteller at eventuelle terrortrusler straks blir meldt inn til politiet.

- Er dere kjent med noen konkrete terrortrusler?

- Nei.

Etterlyser PST-kontakt Krohn er godt fornøyd med samarbeidet med politiet, men i et intervju med NRK søndag etterlyser han kontakt med PST.

Det var Nettavisen som først omtalte saken.

- Vi har ingen kontakt med PST. Jeg ønsker å ha en kontaktperson jeg kan ringe. Det hadde også vært fint om PST ringte meg etter terroraksjoner som de i København og Paris. Jeg har ikke hørt noe, sier han til Dagbladet.

 Han forteller at han har etterlyst en PST-kontakt uten å høre noe.

- Jeg har forsøkt, men det er ikke lett. Kontakten går gjennom politiet, men jeg vil gjerne ha kontakt med PST direkte, for eksempel når vi har spørsmål knyttet til en terrorvurdering, sier han.

- Har fordelt oppgaver Kommunikasjonsrådgiver i PST, Siv Alsén, sier til Dagbladet at det primært er politiets oppgave å gå i dialog med det mosaiske trossamfunnet i Oslo.

- Dialogen er i hovedsak med politiet. Vi har et nært og godt samarbeid med politiet når det gjelder trusselvurderinger og andre spørsmål. PST går direkte i dialog med personer eller miljøer dersom det foreligger en konkret trussel, sier hun.

Hun forteller at det ikke er aktuelt å endre arbeidsfordelingen nå.

- Vi har fordelte oppgaver og samarbeidet fungerer bra. Det er sånn det er, sier hun.