Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Liu Xiaobos advokat:

- Forstår at Erna Solberg venter med å ta opp menneskerettigheter

Shang Baojun mener Norge allerede har gjort mye. 

HAR BLITT VERRE: - Menneskerettighetssituasjonen i Kina har blitt verre de siste årene, sier Liu Xiaobos advokat Shang Baojun. Han har ikke fått snakke med Liu Xiaobo på flere år. Foto: Nina Hansen
HAR BLITT VERRE: - Menneskerettighetssituasjonen i Kina har blitt verre de siste årene, sier Liu Xiaobos advokat Shang Baojun. Han har ikke fått snakke med Liu Xiaobo på flere år. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEIJING (Dagbladet): Om kort tid innledes Norges offisielle besøk i Kina, det første møtet på dette nivået siden nobelkomiteen i 2010 ga fredsprisen til den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo.

Statsminister Erna Solberg ankommer Beijing i morgen. Her tas hun i mot av den kinesiske statsministeren før hun møter president Xi Jinping til samtaler på mandag.

I forkant av besøket har Solberg gjort det klart at hun ikke vil ta opp situasjonen til fredsprisvinneren eller menneskerettigheter på dette møtet.

Menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty har vært svært kritisk til dette, men Liu Xiabos forsvarer Shang Baojun sier at det er forståelig.

- Som menneskerettighetsforsvarer er jeg selvsagt litt skuffet, men jeg forstår henne. En statsminister tar hensyn til sitt lands interesser på en rekke områder, og hele bildet. Jeg vet at dette har vært en vanskelig avgjørelse, sier han når han møter Dagbladet i Beijing torsdag morgen.

- Norge har gjort mye

Shang Baojun er opptatt av at menneskerettigheter i Kina primært er kinesiske myndigheters ansvar.

- Det skal ikke legges på andre land. Norge har allerede gjort mye for menneskerettigheter. At hun ikke nevner dette på første møte er forståelig, men jeg håper hun vil være oppmerksom på menneskerettigheter i Kina i framtiden, sier advokaten, som har vært forsvarer for en rekke politiske fanger.

- Feigt

Liu Xiaobos venn Ye Du, som også er en kinesisk menneskerettighetsforkjemper er derimot ikke så forståelsesfull.

- Det er feigt, jeg synes hun er en «coward», sier han på telefon fra den kinesiske byen Guang Zhou.

Han frykter at øknonomiske interesser får forrang.

- Jeg har sett at en rekke land har hatt problemer som at de ikke får selge laks på grunn av dette dramaet. Jeg håper at disse demokratiske landene likevel vil stå fast på prinsippene sine og ikke endre sitt politiske ståsted på grunn av økonomien. Det er ingen tvil om at dette er en strategi kinesiske myndigheter bruker bevisst for å straffe de som tar opp menneskerettigheter, sier han til Dagbladet.

Kontakt med Liu Xia

Ye Du er en av Liu Xiaobos nærmeste støttespillere. Senest forrige lørdag snakket han med Liu Xiaobos kone Liu Xia på telefon.

Hun har sittet i husarrest helt siden mannen hennes fikk fredsprisen i 2010.

Fram til 2013 var hun så godt som isolert, til tross for at hun ikke selv har vært direkte involvert i menneskerettighetsarbeid som sin mann. Etter å ha fått psykiske problemer som følge av isolasjonen, åpnet de kinesiske myndighetene noe opp på restriksjonene fra 2013.

På lørdag hadde hun bursdag og fikk ringe et par, nære venner, blant dem Ye Du, forteller han.

- Hun får lov til å besøke sin mann i fengsel en gang i måneden, men hun får ikke snakke om hvordan det går med ham. Politiet truer henne til ikke å snakke om dette. Hun får heller ikke lov til å fortelle mannen sin noe om hva som skjer i verden utenfor fengselet. Liu Xias far døde i fjor, men ikke en gang det har hun kunnet fortelle ham, sier han.

MØTER ERNA PÅ MANDAG: Kinas president Xi Jingping 
MØTER ERNA PÅ MANDAG: Kinas president Xi Jingping  Vis mer

Verre med dagens president

Både menneskerettighetsforkjemperen og advokaten er enige om at menneskerettighetssituasjonen i Kina har blitt verre etter at president Xi Jinping tok over makten i 2013. Blant annet har en rekke advokater som forsvarerer politiske fanger selv opplevd å bli arrestert.

- Ut fra grunnloven blir det bedre, men når politiet og rettsvesenet praktiserer går det ikke framover, men derimot bakover. Det har vært tre presidenter siden 1979. Det er ingen tvil om at det har blitt verre siden Xi Jingping tok over. Selv lederen for Høyesterett sier at vi kommer ikke til å bli demokratiske, sier advokat Shang Baojun.