- Forstår at folk er bekymret

Miljøvernminister Erik Solheim har bedt Klima- og energidirektoratet gå nøye gjennom de alarmerende kvikksølvrapportene i Vats og rapportere til ham.

VIL HA SVAR: Miljøvernminister Erik Solheim har bedt sitt fagorgan gå nøye gjennom de nye giftrapportene knyttet til AF Decoms mottaksanlegg for utrangerte offshoreinstallasjoner i Vats. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VIL HA SVAR: Miljøvernminister Erik Solheim har bedt sitt fagorgan gå nøye gjennom de nye giftrapportene knyttet til AF Decoms mottaksanlegg for utrangerte offshoreinstallasjoner i Vats. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg forstår folks bekymring i nærområdet. Men vi har stor oljevirksomhet i Norge, og utrangerte plattformer må hogges opp. Klima- og energidirektoratet (Klif) må passe på hvordan dette foregår, sier Erik Solheim til Dagbladet.

Det har i årevis pågått en høylytt strid i lokalbefolkningen om AF Decoms mottaksanlegg for utrangerte oljeinstallasjoner i Vindafjord kommune.

Forrige torsdag kunne Dagbladet avsløre at nye målinger viser at betydelige mengder av kvikksølv har spredd seg fra anlegget til nærmiljøet.

Kritikk Jusprofessor Ståle Eskeland, som er hytteeier i området, engasjerer seg kraftig i saken, og retter skarp kritikk både mot myndighetene og AF Decom.

- Vi må bare konstatere at det ikke finnes noen effektiv offentlig kontroll med AF Decoms virksomhet. Det er et faktum at Miljøverndepartementet ennå ikke har fastsatt nasjonale regler for hvordan destruksjon av oljeinstallasjoner skal skje, uttalte Eskeland til Dagbladet.

Flere hevder at miljøvernministeren under et besøk i Vats 2010 lovet nasjonale regler for slike destrueringsanlegg.

- Ikke behov - Jeg har nok heller sagt at jeg skulle se på nasjonale regler for opphoggingsvirkomheten. Mine fagfolk sier at det ikke er behov for særskilte regler, da mottaksanleggene for offshoreinstallasjoner er dekket av andre regler, som for eksempel utslippsregler. Det er bare tre slike anlegg i Norge, og det blir trolig ikke flere i løpet av de ti neste åra, sier Erik Solheim.

Han synes imilrtid ikke det er en ønskesituasjon at AF Decoms anlegg i Vindafjord er plassert blant folk og fe, innerst i et fjordsystem.

OMSTRIDT: AF Decoms anlegg for opphogging av gamle oljeplattformer har skapt splid i Vats i en årrekke. Foto: Privat
OMSTRIDT: AF Decoms anlegg for opphogging av gamle oljeplattformer har skapt splid i Vats i en årrekke. Foto: Privat Vis mer

- Skulle jeg fått peke, ville ikke anlegget blitt lagt der. Men det er vokst fram der, og det kan man ikke lett endre, sier Solheim.

Vil til bunns Miljøvernministeren synes det er flott at folk engasjerer seg, og mener det er positivt at media og private aktører kontrollerer hva myndighetene gjør. Han er godt kjent med de høye kvikksølvverdiene som nå er rapportert i nærmiljøet til mottaksanlegget.

- Jeg har bedt Klif vurdere disse rapportne, og rapportere til meg, sier Erik Solheim.