KNUST Bolighus på Helset ødelagt av Dagmar.


Foto: Harald Vartdal/Fjordingen
KNUST Bolighus på Helset ødelagt av Dagmar. Foto: Harald Vartdal/FjordingenVis mer

- Forstår at folk spør seg om sikkerheten er god nok

Statsministeren holdt «Dagmar»-møte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Jeg forstår at mange mennesker nå spør seg om sikkerheten er god nok. Vi kan aldri få en situasjon der vi er 100 prosent sikre mot slikt uvær, sier statsminister Jens Stoltenberg.

På spørsmål om statsministeren er tilfreds med beredskapen, svarer han følgende:

- Grunnen til at vi styrker den nå er fordi den har vært for dårlig.

«Dagmars» herjinger
Han ble i dag orientert om uværet «Dagmars» herjinger, av justisminister Grete Faremo (Ap).

Faremo møtte Stoltenberg i statsministerboligen i Oslo i formiddag, for å oppdatere ham på situasjonen for de rammede og reparasjonsarbeidet. Skadene er store, og fortsatt er mange husstander uten strøm og telefon.

- I dag har vi fått vite hvor sårbare vi er, sa statsministeren til Dagbladet etter møtet.

Han viser til at regjeringen snart legger fram en stortingsmelding om beredskap og sikkerhet, og at det er satt ned en ny arbeidsgruppe som skal se på sårbarheten i telenettet i tillegg til arbeidsgruppa som ble satt ned etter flommen i vår. Regjeringen har også bestilt to rapporter for å se på telesikkerheten.

Også strømberedskapen skal bli bedre, lover statsministeren.

- Det tar noen år å bygge nye strømledninger. Jeg mener det har tatt altfor lang tid å få fattet vedtak om ny kraftforsyning. Denne regjeringen gjorde vedtak om strømforsyning før jul.

Omtanke Tirsdag døde en person etter at de pårørende fortvilt hadde forsøkt å komme gjennom på nødnummeret 113. Helsetilsynet skal undersøke om personen kunne vært reddet hvis telefonnettet hadde fungert.

- Jeg vil gjerne vise omtanke for de pårørende og etterlatte til personen som har mistet livet, sa Stoltenberg etter møtet i dag.

Han takket også de mange som har jobbet for å begrense skadene av orkanen.

- Takk til de som har stått på. Takk til de som har reddet liv og ryddet opp.

- Mer ekstremvær
Statsministeren var klar på at nordmenn også i framtida må belage seg på mer ekstremvær.

- Jeg tror vi må ta inn over oss at vi i Norge har vært dårlig på beredskap. vi må være forberedt på mer ekstremvær og kraftigere uvær, sa Stoltenberg til pressen etter møtet med NVE og de andre faglige etatene sammen med justisministeren i dag formiddag.

- Det er fare for at vi kommer til å se mer av det været vi nå har sett.

Drar ikke Statsministeren har ingen planer om å dra på befaring av herjingene etter stormen «Dagmar».

- Det er slik at justisministeren har vært der og at kommunalministeren opp dit i morgen. Vel så viktig som at statsråder drar, er at de statlige etatene gjør jobben sin nå.

Gjorde inntrykk Faremo besøkte i går Sunnmøre og de hardt rammede bygdene Stordal og Valldal.  

- Jeg tror alle er berørt av det vi har sett de siste dagene, og det gjør inntrykk å selv se de ødeleggelsene Dagmar har gjort, sa Faremo til NTB om onsdagens besøk.

«Dagmar» herjet voldsomt med Nordvestlandet julehelgen. Orkanen knuste hus og båter flere steder, og mørkla titusener av husstander.

Det kraftige uværet skapte også store problemer for kommunikasjonen og beredskapen i området. Både fasttelefoner og mobiler har vært ubrukelige i store deler av det rammede området, samtidig som mange ras og veltede trær har skapt problemer for ferdselen.

Orkanen tok også knekken på to av hovedsenderne til P1, som er beredskapsradio i krisesituasjoner. Statsminister Stoltenberg ser alvorlig på radiostillheten, og varsler at dette vil bli et sentralt punkt når beredskapen skal evalueres.

Store skader I går var det kommet inn over 6000 skademeldinger knyttet til uværet, til et samlet beløp på over 360 millioner kroner. Det er allerede mer enn skademeldingene etter uværet «Berit» i høst.

Orkanen har også ført til store skader på skogen mange steder i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane. Det gjelder særlig sør på Sunnmøre, i Sykkylven, Vanylven, Volda og Ørsta, i Nordfjord og i Sogndal og Luster i Indre Sogn.

- STYRKER BEREDSKAPEN: Grete Faremo orienterte i dag statsminister Jens Stoltenberg om stormen Dagmars herjinger og arbeidet etter det voldsomme uvær. Her er de to under pressekonferansen utenfor statsministerboligen i dag. Budskapet fra begge var at regjeringen nå styrker beredskapen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- STYRKER BEREDSKAPEN: Grete Faremo orienterte i dag statsminister Jens Stoltenberg om stormen Dagmars herjinger og arbeidet etter det voldsomme uvær. Her er de to under pressekonferansen utenfor statsministerboligen i dag. Budskapet fra begge var at regjeringen nå styrker beredskapen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer