BOK-SLAKT: Sylvi Listhaug holdt pressekonferanse i forbindelse med lansering av hennes nye bok «Der andre tier». Da benyttet hun sjansen til å takke Dagbladet for Dagbladets anmeldelse. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Forstår at mange journalister er skuffet over at dette ikke er brannfakkel om KrF

Frp-nestleder Sylvi Listhaug sier boka ikke er skrevet for å være et innlegg i KrF-debatten, men for å fortelle sin historie.

Sylvi Listhaug lanserer i dag boka si, «Der andre tier», som hun har skrevet i samarbeid med journalisten Lars Akerhaug.

- Jeg ønsker at en skal bli bedre kjent med meg, min historie og hvorfor jeg er som jeg er, sier Listhaug om hvorfor hun har skrevet boken.

Når hun presenterer boka si hos Kagge forlag i formiddag, forteller hun at hennes politiske engasjement i starten ble vekket av eldreomsorg, og kampen mot EU.

- Jeg nærmest boblet inni meg av glede da nei-siden vant. Det som er så bra, er at utsiktene til at Norge skal bli medlem av EU har svekket seg, sier hun.

- Det var altså ikke innvandring, sier Listhaug.

- Men etter å ha jobbet med dette, så jeg at dette var noe av det viktigste å jobbe med. Politikken blir ofte kortsiktig, dette handler om å tenke langsiktig på hvordan Norge skal være, sier hun.

Forsvarer terrorutspill

I boka tar hun oppgjør med #metoo-bevegelsen – og forsvarer terrorutspillet hun beklaget fra Stortingets talerstol.

Facebook-innlegget førte til at KrF i mars vedtok at de ikke hadde tillit til henne som justisminister.

De ville ikke si om de ville stemme for eller mot Rødts forslag om mistillit, noe som tvang fram Listhaugs beslutning om å trekke seg. I posten på Facebook hadde hun postet teksten:

«Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet», over et bilde av medlemmer fra den somaliske Al-Shabaab-militsen.

- Selvsagt hadde jeg ventet debatt og mye kritikk, men måten dette ble vridd og vrengt på, karikert og fremstilt som noe helt annet enn det var, gikk mye lenger denne gangen enn det hadde gjort tidligere. Et innlegg som egentlig handlet om å frata terrorister statsborgerskapet, ble omgjort til å nøre opp under hatet til massemorderen Anders Behring Breivik.

- SJOKKA: En av reporterne ville vite mer om Listhaugs opprør med 22- juli-terroristen i hennes nye bok «Der andre tier». Det er på spørsmålet om hvilke holdninger og meninger Listhaug mener man bør ta avstand fra, at politikeren reagerer. Video: NTB Scanpix Vis mer

Gjentar Støre-angrep

Hun hevder videre at det som skjedde ikke var tilfeldig, men en ny strategi fra Ap og Jonas Gahr Støre om å ta Frp for at terroristen i en kort periode var medlem av Frp.

- Dette skulle kynisk brukes mot Frp, hadde Støre bestemt seg for, skriver hun.

Under presentasjonen av boka si i dag, gjentar hun det knallharde angrepet mot Støre som hun kom med da hun gikk av.

- Nå står vi i en situasjon der Støre kan bli statsminister. Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen. Støre er ikke egnet til å styre landet, sier Listhaug.

- Boka handler ikke om KrF

Derimot kommer hun ikke, som mange på høyresiden av politikken fryktet, med sterke utfall mot KrF eller Hareide.

På spørsmål om hun har moderert seg på grunn av situasjonen KrF står i, svarer hun at manus til boka var sendt inn i august.

- Jeg har ikke skrevet denne boka for å skrive om KrF. Jeg forstår at det er mange journalister som er skuffet over at de ikke kom en bok som velter lasset hit eller dit, men det er ikke derfor jeg skrev boka. Jeg har skrevet en bok for å fortelle mer om meg selv, ikke for at den skulle være en brannfakkel, sier Listhaug på pressekonferansen.

Hun sier likevel at hun håper at KrF vil falle ned på den borgerlige siden.

- Jeg gikk jo faktisk av som minister for å sikre at Frp skulle fortsette i regjering. Når en leser boka til Hareide ser en at det var en riktig avgjørelse. Han sto klar til å felle regjeringen, sier hun,

Hun kommer også med et lite spark mot denne avisa.

- Jeg vil rette en stor takk til Dagbladet, for den slakten av boka vi forventet. Der har vi truffet rett. Vi har ikke skrevet for journalister, vi har skrevet for vanlige folk, sier hun,

BOK-SLAKT: Sylvi Listhaug holdt pressekonferanse i forbindelse med lansering av hennes nye bok «Der andre tier». Da benyttet hun sjansen til å takke Dagbladet for Dagbladets anmeldelse. Video: NTB Scanpix Vis mer

Alt skjer av en grunn

I åpningskapittelet lanserer Sylvi Listhaug sin livsfilosofi, som hun stadig har kommet tilbake til etter at hun på dramatisk vis forlot justisministerposten for sju måneder siden; alt skjer av en grunn. Hun forteller om en spontanabort som fikk politiske konsekvenser.

Hun nyanserer utsagnet noe:

«Selvsagt skjer det ting i livet som ikke lar seg forklare eller som ikke gir noen mening. Om man mister et barn som er satt til verden, og som man har rukket å se, kjenne og blitt altoppslukende glad i, eller mister en av sine kjære i en ulykke. Slikt er det umulig å finne en mening i. Men i mitt liv føler jeg at det som har skjedd og valgene jeg har tatt, har skjedd av en grunn», skriver Sylvi Listhaug.