SPLITTET: - Alternativet som jeg peker på, er et reelt sentrumsalternativ, sier KrF-leder Knut Arild Hareide. Han tror landsmøtet vil følge ham mot venstre, men forstår reaksjonene fra dem som er uenig. Reporter: Mats Rønning. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer Vis mer

*Trenger SV-hjelp *Tror på seier *Skal møte grasrota

Forstår dem som vil fjerne ham

Knut Arild Hareide skal på turné i eget parti fram mot landsmøtet 2. november. Han er taus om egen framtid dersom partiet velger å trosse anbefalingene hans.

- Jeg ønsker ikke å spekulere på hva som skjer hvis landsmøtet ikke følger mitt råd, sier Hareide til Dagbladet.

- Dette spørsmålet bør ikke bli til en debatt om mitt lederskap. Fra dag 1 har jeg sagt at jeg vil gjøre en jobb for KrF - samme hva som skjer.

Spørsmålet som KrFs ekstraordinære landsmøte 2. november skal ta stilling til, er ikke lite. For første gang i sin historie kan partiet innlede et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet.

Etter at Hareide fredag ga sitt råd til partiets landsstyre om å skifte side i politikken, har det stormet rundt ham.

FORSTÅR: KrF-leder Knut Arild Hareide sier han forstår de negative reaksjonene han har fått fra partiet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORSTÅR: KrF-leder Knut Arild Hareide sier han forstår de negative reaksjonene han har fått fra partiet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har fått både positive og negative reaksjoner. Men det er mange som forstår at vi er nødt til å gjøre en avklaring nå.

- Enkelte har gått ut i mediene med krav om at du går av?

- Det synes jeg er greit at man sier. Når jeg har satt i gang denne prosessen, så må jeg tåle det. Og jeg har forståelse for reaksjonene.

Valgkamp

Fram mot landsmøtet skal det avholdes fylkesårsmøter, der spørsmålet om retningsvalg skal diskuteres. Det skal også velges delegasjoner til landsmøtet.

KrF-lederen skal møte grasrota og argumentere for sitt syn.

- Jeg har både invitert meg og blitt invitert til ulike arrangementer. Ingen skal oppleve at jeg gjemmer meg for organisasjonen i denne perioden, sier han.

Foreløpig er det bestemt at han skal besøke fylkesårsmøtene i Hordaland og Agder, som stiller med to av de største delegasjonene til landsmøtet 2. november.

- Er det ekstra viktig å drive valgkamp i disse fylkene?

- Jeg ønsker å være tydelig på hva jeg mener, men jeg vil nok også reise sammen med en av mine nestledere, slik jeg ofte gjør. Vi ønsker å gjøre dette på en fair måte. Vi ønsker at alle alternativene kommer godt fram, sier han.

- Så det kan bli slik at du argumenterer for ditt syn og en av nestlederne argumenterer for det stikk motsatte - på ett og samme møte?

- Vi har jo gitt ulike råd. At vi snakker sammen, er jo bare bra.

Tre alternativer

Hareide mener tida nå er inne for at partiet velger tydelig side. Men å fortsette som nå, i opposisjon er et tredje alternativ som landsmøtet også skal forholde seg til.

- Det vil være tre alternativer. Hvis vi fortsetter i opposisjon, så vil vi fortsatt få betydelig gjennomslag. Men vi vil ikke ha fjernet steinene som ligger foran oss på veien fram mot 2021, sier han og sikter til stortingsvalget, der han uansett mener at KrF må si tydelig ifra om hvilket regjeringsalternativ partiet går for.

- Hva vil være ditt alternativ nummer to, dersom landsmøtet skulle si nei til et samarbeid med Ap og Sp?

- Min tilbakemelding til partiet er: Dagens situasjon er ikke bærekraftig. Strategisk vil det da være bedre for partiet å ta valget om å gå inn i regjering, framfor å fortsette som før.

Han mener et samarbeid med Ap og Senterpartiet er det rette for KrF i dagens politiske situasjon.

- Dette er den regjeringen som peker mest mot sentrum. Dette er den mest troverdige sentrumsregjeringen i dagens politiske landskap, sier Hareide, som på nytt skryter av Senterpartiet:

- Senterpartiet er det partiet som KrF-ere liker best når vi ser bort fra eget parti. Vi har et fellesskap, både når det gjelder distriktspolitikk, og når det gjelder verdier. Vår nærmeste allierte har vært Sp, enten det gjelder eggdonasjon eller kamp mot tvillingabort, sier han.

SV-budsjett

Fra Høyre kommer advarsler om at en Ap/KrF/Sp-regjering vil gjøre seg avhengig av SV. Statsminister Erna Solberg sier til Dagbladet at SV vil ha veto over KrFs seiere.

- Det blir det samme som å si at Frp kunne legge ned veto mot KrFs seiere i Bondevik II-regjeringen, sier Hareide.

- Men du får ikke gjort opp statsbudsjettet uten SV?

KOMMENTERER: Statsminister Erna Solberg slo fast at hun gjerne vil ha med KrF i regjering da hun møtte pressen etter partiets landsstyremøte fredag. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

- Nei, jeg tror vi må ha budsjettstøtte fra SV. Og det må vi være beredt til å forhandle om, sier han og fortsetter:

- Regjeringen som jeg peker på, må ha et avklart og godt forhold til SV. Men den vil kunne samarbeide begge veier i Stortinget.

Egen beslutning

Ann Kathrine Skjørshammer, som leder KrFs kvinneorganisasjon, hevdet i et intervju med Dagens Næringsliv nylig at krefter utenfor «det ordinære apparatet» forsøker å påvirke partiet før landsmøtet i november.

- Hvis man velger rådgivere som er fra Agenda og vil drive partiet til venstre, så velger man sin påvirkning, sa hun og siktet til Hareides rådgiver Emil André Erstad, som har bakgrunn fra den rødgrønne tankesmien.

- Dette valget har jeg tatt fullt og helt selv, sier Hareide, som gjentar at han selv skrev hvert ord i talen.

Allerede før sommeren innså han for egen del at KrF ikke kunne forbli i dagens opposisjonsrolle.

- Så var det i dialog med mine nestledere at jeg landet på at jeg måtte være tydelig i mitt råd til partiet. Det skjedde en ukes tid i forveien, sier Hareide og sikter til landsstyretalen som utløste et aldri så lite politisk jordskjelv i landet.

Foreberedt på avskalling

Uavhengig av hva partiet faller ned på, tror Hareide det vil kunne bli et visst frafall av velgere og medlemmer når landsmøtet heves 2. november.

STØTTE: Knut Arild Hareide håper landsmøtet slutter opp om hans råd til partiet. Foto: Christian Roth Christensen /Dagbladet
STØTTE: Knut Arild Hareide håper landsmøtet slutter opp om hans råd til partiet. Foto: Christian Roth Christensen /Dagbladet Vis mer

- Jeg tror det vil komme en viss avskalling etter et slikt valg. Noen vil være skuffet, andre vil være veldig glad. Likevel tror jeg det er bedre å ta dette valget nå. Jeg er trygg på det alternativet jeg har pekt på, sier han.

Hareide sa tirsdag til NTB at han har tro på at det er hans syn som vil vinne fram når landsmøtet går til votering.

- Nå skal jeg være forsiktig, men min foreløpige opptelling viser at jeg har et flertall i landsstyret bak meg. Men også derfor er jeg opptatt av at dette er noe landsmøtet må avgjøre. Et slikt valg å ha legitimitet.

- Du er mer usikker på landsmøtet enn på landsstyret?

- Ja, landsmøtet vil i enda større grad fange opp ulike deler av partiet.