- Forstår det ble reagert med latter

Ifølge sin forsvarer skjønte Breivik at salen lo av ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under fengslingsmøtet i dag ba, som ventet, terrorsiktede Anders Behring Breivik om ordet i ett minutt.

Han fikk i overkant av to minutter og i løpet av den tida fikk han komme med sin forklaring om hvorfor han erkjenner de faktiske forhold, men ikke straffskyld etter siktelsen. Han hevdet seg utsatt for etnisk rensing og mener han som en del av Norges urbefolkning hadde rett til å forsvare seg - derfor påberopte han seg nødverge og videre begjærte seg løslatt med umiddelbar virkning.

Han presenterte seg som «cellekommandør i Knights Templar i norge og i Europa». Denne påstanden ble møtt av latter fra flere av de 103 overlevende og fornærmede som fulgte rettsmøte i sal 828 i Oslo tinghus. Blant de som ikke klarte å holde latteren tilbake var 16 år gamle Helene Georgsen. Hun overlevde massakren på Utøya 22. juli.

- Da han begynte å snakke om nødverge, at han burde få krigskorset og så videre, skjønte jeg at det er han som skjemmer seg ut. Jeg var blant de som lo i salen da han sa alt dette. Det var kanskje litt respektløs overfor retten, men ikke noe planlagt. Det bare skjedde da alt det latterlige kom, sier 16-åringen.

Breiviks forsvarer, Tord Jordet, snakket med Breivik i kjelleren i tinghuset etter fengslingsmøtet. Han sier at Breivik forstår at tilhørerne utbrøt i latter.

- Han sier han har forståelse for at det ble reagert i salen. Han mener det han sa er et tankesett som er fjernt for tilhørerne i salen, sier Jordet til Dagbladet.

- Han sa han skjønner det var vanskelig for dem å se ham i retten. Han tenker at en naturlig reaksjon på det kanskje var latter, sier forsvarer Tord Jordet.

Da Breivik ble ført inn i rettssalen møtte han rettssalen, fotografene og tilhørerne i salen med en håndbevegelse. I forkant av fengslingsmøtet hadde han forberedt sine forsvarere Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra om at han kom til å gjøre en hilsen som ikke levnet tvil om at han tilhørte en høyreekstrem retning.

Etter fengslingsmøtet påsto han overfor sin forsvarer Tord Jordet at hilsenen var hans organisasjon Knights Templar sin interne hilsen.

- Han var tilfreds med at fikk anledning til å si det han ønsket i retten og at han fikk gi denne hilsenen, sier han.