Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Forstår det først ordentlig nå

Phuket (NTB-Andreas Bondevik): - Møtet har gitt meg en ny forståelse av katastrofen, sier utenriksminister Jan Petersen til NTB etter å ha møtt de norske ofrenes pårørende etter flodbølgekatastrofen i Thailand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Jan Petersen kom til Thailand sent i går kveld for å møte de få pårørende som fortsatt er igjen i Thailand, norsk politi og hjelpepersonell, samt thailandske myndigheter.

Først på Petersens program i dag sto samtaler med de pårørende. Samtalene varte i halvannen time.

- Jeg hørte på deres erfaringer. Det er ikke mulig å holde et slikt møte uten at det gjør noe med en, sa Petersen etter møtet.

Både Petersen og de pårørende var enige om at det var et privat møte, og ville ikke gå i detaljer om innholdet i samtalene.

Gripende

- De pårørende hadde en gripende historie å fortelle. Samtalene sitter sterkt hos meg. Møtet med pårørende har gitt meg en helt annen forståelse av katastrofen.

Etter møtet, som fant sted på et hotell i Phuket, dro Petersen til rådhuset i byen, der han møtte Thailands innenriksminister Bhalakul Bhokin og miljøvernminister Khukitti Suwit.

Et viktig punkt på utenriksministerens program i Thailand er å takke myndighetene for all hjelp til nordmennene som ble rammet av flodbølgekatastrofen.

STUDERTE SAVNETLISTENE: Utenfor Phuket rådhus fikk Petersen en ny forståelse av dimensjonene av katastrofen. Foto: Lise Åserud/ SCANPIX
STUDERTE SAVNETLISTENE: Utenfor Phuket rådhus fikk Petersen en ny forståelse av dimensjonene av katastrofen. Foto: Lise Åserud/ SCANPIX Vis mer

På vei inn til møtene tok Petersen seg god tid til å studere de mange hundre plakatene med bilde av etterlyste savnede etter katastrofen.

- Det gir veldig uttrykk for det savnet og det dype behovet for å få svar som mange av de pårørende har. Det er mulig å forstå hjemmefra, men først ordentlig når man kommer ut, sier Petersen.

Petersen ville ikke kommentere om de pårørende hadde kritisert UDs håndtering av katastrofen.

- Vi hadde anledning til å diskutere en del av de erfaringene vi nødvendigvis er nødt til å trekke etter en hendelse som dette, men vi var også enige om at dette var et møte mellom oss hvor vi fikk snakket ordentlig sammen, sa en tydelig preget utenriksminister.

Khao Lak

Senere idag skal Petersen skal også besøke noen av områdene som ble hardest rammet av flodbølgen, blant annet Pakarang i Khao Lak, der mange av de norske savnede bodde, og fiskelandsbyen Nam Kemh der tusenvis av thailendere kan ha omkommet da flodbølgene skyllet inn over land 2. juledag.

Petersen skal også innom Yangyao-templet i Takua Pa, der det norske id-teamet deltar i identifiseringen av tusenvis av lik. Også Kripos-sjef Arne Huuse er nå i Phuket for å besøke det norske id-teamet.

- Jeg er her for å bli orientert om arbeidet og høre om hvilke problemer de eventuelt måtte ha, sa Huse i Phuket.

- Jeg ønsker å danne meg et inntrykk utover det man får fra media hjemmefra, la han til. (©NTB)

<B>I PHUKET:</B> Jan Petersen har i dag hatt et møte med de pårørende etter flomkatastrofen, og det gjorde sterkt inntrykk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media