- Forstår du hva jeg sier?

KARLSØY i Troms (Dagbladet): Jahn legger hånda på dykkerkompisens arm, smiler forsiktig og spør: «Kjenner du meg igjen, Trond? Kan du blunke to ganger hvis du forstår hva jeg sier?» Da skjer det. Langsomt beveger øynene seg. De er blitt blanke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg kan ikke sverge på at Trond Karlsen (42) blunket bevisst den høstdagen vi besøkte ham på Karlsøy sykehjem. Og det er dette dilemmaet mor Tordny har slitt med de seks åra som er gått siden den råsterke Nordsjø-dykkeren ble funnet med hjertestans i Tromsø sentrum.

Savner svar

- Trond kan se beint på meg, men så detter blikket. Jeg skulle så gjerne ha visst hvor mye Trond forstår, sier Tordny Karlsen.

Dette er ingen historie om feilplassering og vanskjøtsel. Tordny understreker at sønnen får godt stell på sykehjemmet.

- Betjeningen bryr seg om Trond. Det merkes. De gjør en fin jobb. Det er uvissheten om hjernefunksjonen hans det er vanskelig å forsone seg med. Men det kan selvsagt ikke sykehjemmets ansatte hjelpe meg med, sier mamma.

Uverdig liv

Nå er den medisinske dykkerekspertisen ved Haukeland i Bergen koblet inn. Takket være Jahn Steinkjer, omskolert til psykiatrisk sykepleier. På slutten av 80-tallet jobbet han som offshoredykker sammen med Trond Karlsen.

- Jeg har besøkt ham noen ganger og er overbevist om at han skjønner. Hvis nevromedisinernes undersøkelser bekrefter mine mistanker, må vi finne en annen løsning for ham. Det er ikke det rike Olje-Norge verdig å la Trond bo på et gamlehjem. Han har rett til et mye bedre liv, mener Jahn Steinkjer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer