Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To biler i feil kjøreretning i Ryfylketunnelen:

- Forstår ikke at det går an

Onsdag oppsto to alvorlige situasjoner i den 14 kilometer lange Ryfylketunnelen i Rogaland, da to biler med få timers mellomrom kjørte i feil kjøreretning.

FEIL RETNING: Den grønne varebilen til venstre i bildet skal ifølge Statens vegvesen ha valgt å snu inne i Ryfylketunnelen og kjørte med det mot kjøreretningen. Tunnelen har to adskilte løp, hvor hver av løpene kun har èn kjøreretning. Foto: Statens vegvesen
FEIL RETNING: Den grønne varebilen til venstre i bildet skal ifølge Statens vegvesen ha valgt å snu inne i Ryfylketunnelen og kjørte med det mot kjøreretningen. Tunnelen har to adskilte løp, hvor hver av løpene kun har èn kjøreretning. Foto: Statens vegvesen Vis mer

- Jeg har aldri opplevd dette tidligere. Det er nesten så jeg ikke forstår at det går an, sier seniorrådgiver Øyvind Ellingsen i Statens vegvesen til Dagbladet.

Både Roganytt og Stavanger Aftenblad har tidligere omtalt hendelsene.

Ryfylketunnelen består av to tunnelløp med hver sin kjøreretning. Det vil si at du aldri skal møte motgående trafikk i tunnelen. Det skjedde imidlertid ved hele to anledninger onsdag.

Tunnelen er utstyrt med en radardetektor som plukker opp om en bil kommer kjørende i feil retning. Når alarmen går, blir Vegtrafikksentralen (VTS) i Bergen varslet og tunnelen stengt med bommer.

Snudde inne i tunnelen

Ifølge Aftenbladet gikk alarmen for første gang onsdag ettermiddag, da en varebil kjørte feil retning.

Ellingsen sier til Dagbladet at bilen kjørte inn i tunnelen i riktig kjøreretning, men etter hvert fant ut at han ville snu. Han kjørte da mot kjøreretningen og biler som kom imot.

- Politiet fikk stoppet ham og fratok ham førerkortet, sier Ellingsen.

FEIL RETNING: 22. november melder Innlandet politidistrikt at et utenlandsk vogntog kjørte i flere kilometer i feil kjøreretning på E6 ved Stange. Vogntoget kjørte forbi Kristian Andreasson som fanget det på kamera. Video: Kristian Andreasson Vis mer

På grunn av språkproblemer skal politiet imidlertid ikke ha fått en forklaring på hvorfor vedkommende la i vei i feil kjøreretning.

- For meg som vanlig bilist så forstår jeg ikke hvordan det går an å gjøre noe sånt, sier Ellingsen.

Noen timer seinere samme dag gikk alarmen nok en gang.

- Den er litt verre, sier Ellingsen.

Ventetida ble for lang - kjørte inn i stengt tunnel

Han forklarer at Ryfylketunnelen vaskes på nattetid. Mens det ene løpet vaskes åpnes det andre derfor for toveistrafikk for at trafikken skal kunne passere fra begge sider.

- For at vi skal kunne åpne for toveistrafikk må vi stenge tunnelen for å sjekke at alle biler er ute og at skilt og piler fungerer, sier han.

Det tar en stund å tømme en 14,4 kilometer lang tunnel for biler, og for en av bilistene i kø ble ventetida tydeligvis for lang.

- Han kjørte ut av køen og inn i tunnelen på tross av at den var stengt. Det førte til at VTS på nytt måtte stenge tunnelen.

- Hva tenker du om at noen gjør det med viten og vilje?

- Det er ikke bra at folk ikke overholder trafikkreglene. Det er som å kjøre på rødt lys i et trafikkert lyskryss i Oslo. Vi har ikke fysiske vakter på stedet og må forvente at folk følger vanlige trafikkregler og respekterer skilt, sier han.

- Det er også svært alvorlig inne i en tunnel.

- Hva tenker du om at begge disse hendelsene skjedde på samme dag?

- Det tror jeg er helt tilfeldig, sier Ellingsen.

Hele Norges coronakart