Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Forstår ikke at Frp vil renvaske seg selv ved å angripe oss

- Våre partier er svært like, mener parlamentarisk nestleder for Sverigedemokratene.

 20 AV 349 I RIKSDAGEN:  Sverigedemokratene gjorde sitt inntog i Riksdagen etter valget i 2010 med 20 representer. Her partilederen Jimmie Åkesson på vei til den svensake nasjonalforsamlingen sammen medvenninnen Louise Erixson iført henholdsvis folkedrakt fra Blekinge og i Sverigedrakten. Foto: FREDRIK PERSSON / NTB SCANPIX.
20 AV 349 I RIKSDAGEN: Sverigedemokratene gjorde sitt inntog i Riksdagen etter valget i 2010 med 20 representer. Her partilederen Jimmie Åkesson på vei til den svensake nasjonalforsamlingen sammen medvenninnen Louise Erixson iført henholdsvis folkedrakt fra Blekinge og i Sverigedrakten. Foto: FREDRIK PERSSON / NTB SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det svenske høyrepopulistiske partiet Sverigedemokraterna er glade og blir inspirert av at Frp ser ut til å komme i regjering.

- Det er gledelig at Frp er med å forhandle om regjeringsmakt, sier parlamentarisk nestleder for Sverigedemokraterna (SD), Mattias Karlsson, til Dagbladet.

Han er en av de 20 SD-representanter i Riksdagen, som har 349 delegater totalt

Slik presenterer det svenske Riksdag-partiet seg på egen hjemmeside.

Han forklarer at det er to grunner til at partiet nå er glade og blir inspirert.

- Det ene har med sakspolitikk å gjøre. Det er flere saker de kan få gjennomslag for, som innvandringspolitikken, sosialpolitikken, eldrepolitikken og kulturpolitikken. Også er den inspirasjon for oss at en bevegelse så i konflikt med etablissementet tar seg fram til regjeringsmakt.

- Vi er i en situasjon nå som Frp har vært i tidligere, sier Karlson.

- Svært like Han mener Frp og SD er svært like.

- Vi er ikke søsterpartier, for vi har ulik økonomisk politikk. Vi har en mer tydelig politikk i noen saker der Frp ikke har tatt stilling, som homoadopsjon. Men i spørsmål som innvandring, kultur og nasjonal identitet er vi like, sier Karlsson.

Samtidig mener han det er uforståelig at Frp ikke ønsker å plasseres i samme bås som SD.

- Frp er veldig aggressive mot oss i svensk presse, og jeg kan ikke forstå at de ønsker å renvaske seg selv ved å angripe oss. Det er rart når vi er like i så mange spørsmål. Det blir litt overdrevent og lett gjennomskuelig når de forsøker å bli en del av etablissementet ved å sparke nedover, sier Karlsson.

Reagerer på kopling Frp de siste dagene reagert sterkt på utenlandske mediers koblinger av partiet til høyrepopulistiske partier som Sverigedemokraterna og Dansk Folkeparti.

SV-statsråd Heiki Holmås har irritert de blå valgvinnerne på den hjemlige arenaen med tilsvarende sammenligninger.

Påtroppende statsminister Erna Solberg (H) har uttalt at Heiki Holmås ikke er flink til å «passe munnen sin».

I dag gjentar SV-statsråden sine sammenligninger.

Frp: - De vil profittere på oss Frp's nestleder, Ketil Solvik-Olsen mener det ikke er grunn til å ta uttalelsene fra Karlsson seriøst.

- Dette tar jeg ikke veldig seriøst. Partilederen hans har tidligere sagt at vi er veldig forskjellige. Selvsagt kan to partier touche borti hverandre på enkelte særstandpunkter, men vi har ikke samme grunnholdning. Dette er en måte de prøver å profittere på vår situasjon i den svenske politiske diskusjonen. De forsøker å bli tatt mer seriøst slik vi blir i Norge, sier Solvik-Olsen.

Han viser til at Frp verken samarbeider med Dansk Folkeparti eller Sverigedemokraterna.

- Snakker godt med Moderaterna -Men vi har et godt samarbeid med danske Unge Venstre, og vi snakker godt med Moderaterna i Sverige og for eksempel det republikanske partiet i USA selv om disse heller ikke de er våre søsterpartier, sier Solvik-Olsen.
Han mener at Frp settes i bås med de kontroversielle høyrepopulistiske partiene i nabolandene fordi norsk venstreside er dårlige tapere.

-At noen forsøker å sette oss i et så dårlig selskap, sier mye om dem. De burde heller slikke sine sår, sier Solvik-Olsen.

 AVVISER SD-TILNÆRMING:  Frp-nestleder og statsrådkandidat Ketil Solvik-Olsen i prat med påtroppende statsminister Erna Solberg (H) på et folkemøte i Bergen rett før stortingsvalget.
Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix.
AVVISER SD-TILNÆRMING: Frp-nestleder og statsrådkandidat Ketil Solvik-Olsen i prat med påtroppende statsminister Erna Solberg (H) på et folkemøte i Bergen rett før stortingsvalget. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling