Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lysbakken oppsummerer halvåret - får refs av Høyre:

- Forstår ikke at velferd koster

Høyres næringspolitiske talskvinne Linda Hofstad Helleland langer ut mot SV og beskylder partiet for å stemme imot velferd og arbeidsplasser.

SE TV LIVE: SV holder oppsummerende pressekonferanse på Stortinget. Audun Lysbakken, Kirsti Bergstø og Torgeir Knag Fylkesnes deltar. Vis mer

SV-leder Audun Lysbakken bruker tirsdagen til å oppsummere det politiske halvåret på en pressekonferanse på Stortinget. Der slo han fast at SV ligger an til å gjøre det beste lokalvalget på 16 år.

- Vi skal stå på i bygd og by for en politikk som er for de mange, ikke for de få på toppen. Det skal handle om mennesker, og det skal handle om framtiden, ikke forurensning, sier Lysbakken.

Han tar opp den store landsmøtesaken til partiet om en «grønn new deal» som ifølge SV skal sikre omstilling fra olje og gass til nye, fornybare industriarbeidsplasser.

Og det er nettopp på dette feltet, innen oljepolitikken, at SV fra Høyre møtes med ramsalt kritikk.

- SV forstår ikke at velferd koster, sier Helleland til Dagbladet. Hun sikter til at SV har stemt imot utbyggingen av olje og gass-feltene Johan Castberg og det gigantiske Johan Sverdrup på norsk sokkel.

Bare Sverdrup-feltet alene er forventet å bidra med over 900 milliarder kroner gjennom levetiden.

Konsekvenser

- SV lover 6-timersdag, heldagsskole, gratis skolemat, og partiet vil ta inn flere migranter og bruke mer penger på bistand. Samtidig har SV på Stortinget stemt mot nærmere 400 milliarder velferdskroner, sier den tidligere Høyre-statsråden og fortsetter:

- Så sent som i mars gikk SV på landsmøtet mot utbygging av nye oljefelt og konsesjonsrunder. Det vil få store konsekvenser for velferden.

Linda Helleland mener det er på tide at SV holdes ansvarlig for det som partiet stemmer imot.

REFS: Høyres Linda Hofstad Helleland mener SVs politikk vil få følger for velferden.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
REFS: Høyres Linda Hofstad Helleland mener SVs politikk vil få følger for velferden. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Når SV vil ha mindre penger til velferdskassen, men samtidig bruke mer på 6-timersdag og bistand, så må SV svare på hva de vil kutte i. Vil de kutte i velferdsgoder som sykelønn og gratis skole? Vil de ha mindre penger til tog og buss?

Helleland mener det vil kreve penger å finansiere det grønne skiftet, og sier det ikke finnes større bidragsyter til dette enn oljeindustrien.

- Dersom SV fikk viljen sin, ville en by som Stavanger blitt Norgesmester i arbeidsledighet. En slik utvikling må vi forhindre, sier hun.

- Fordeling

SV-nestleder Kirsti Bergstø slår tilbake mot Høyres framstilling og sier finansiering av velferd er et spørsmål om fordeling.

- Det er veldig mange land som har olje uten velferd, og noen land som har velferd uten olje. Det er ingen tvil om at oljen har tjent Norge godt og sikret arbeidsplasser og inntekter til staten. Men klimaendringene gjør det nødvendig å slutte å lete etter olje, sier Bergstø og fortsetter:

- Vi må ha en grønn og rettferdig omstilling, der de kloke hodene og kompetente hendene fra norsk sokkel bidrar. Alternativet til en politisk styrt omstilling er at markedet for rå på egenhånd.

På spørsmål om hvordan SV skal finansiere sine løfter uten inntektene fra sokkelen, svarer Bergstø at man i tillegg til en ny og grønn industriell omstilling skal sørge for fordeling og inndekning gjennom skattegrep.

- Det er et spørsmål om fordeling og prioritering, der Høyre har valgt å spa ut milliarder i skattelettelser til dem som har mest fra før. De burde i stedet bidratt mer til fellesskapet, sier hun.

- Vokse i valgkampen

Audun Lysbakken viste til at partiet i år stiller liste i 242 kommuner, en framgang i dekningsgrad på 68 prosent. Rundt 94 prosent av befolkningen kan ved lokalvalget i høst stemme på SV.

HAR TRO: SV-ledelsen har tro på at partiet vil gjøre det beste lokalvalget på 16 år. Her er partileder Audun Lysbakken flankert av nestlederne Torgeir Knag Fylkesnes og Kirsti Bergstø. Foto: Mats Rønning.
HAR TRO: SV-ledelsen har tro på at partiet vil gjøre det beste lokalvalget på 16 år. Her er partileder Audun Lysbakken flankert av nestlederne Torgeir Knag Fylkesnes og Kirsti Bergstø. Foto: Mats Rønning. Vis mer

Hovedsaken til partiet blir klimapolitikk og kamp mot lokal forurensning samt omfordeling og utjevning.

- Vi skal vinne kampen mot Høyre om profitt i barnehager og eldreomsorg, og skal SV være pådriver for at kommunene faktisk får ned klimautslippene og jobber med grønn, rettferdig omstilling, sier Lysbakken.

I tillegg går SV til valg med løfter om å arbeide for heltidskultur og det partiet kaller en tillitsreform, med mindre bruk av stoppeklokke i eldreomsorgen. Også skolepolitikk trekkes fram, med servering av skolemat og mindre oppmerksomhet om testing og måling av elevene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling