ALVORLIG SYK: Fire år gamle Noor Ahmad ble brakt til Bost Hospital i Helmand-provinsen med ernæringssvikt. Her på fanget til moren sin. Foto: Daniel Berehulak/The New York Times
ALVORLIG SYK: Fire år gamle Noor Ahmad ble brakt til Bost Hospital i Helmand-provinsen med ernæringssvikt. Her på fanget til moren sin. Foto: Daniel Berehulak/The New York TimesVis mer

Forstår ikke hvorfor afghanske barn rammes av akutt underernæring

Kritisk situasjon for landets yngste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): New York Times har besøkt sykehuset i Bost i Lashkar Gah i den krigsherjede Helmand-provinsen og rapporterer om at helsetilstanden er kritisk for en rekke småbarn som er til behandling. 

Sårbare fattige Tall fra FN viser at 50 prosent flere barn ble rammet av underernæring i 2013 enn året før.

- Leger rapporterer om liknende situasjoner i Kandahar, Farah, Kunar og Paktia der krigføringen har resultert i at mange sårbare fattige mangler mat, skriver New York Times.

Verst siden 2001 Også i den afghanske hovedstaden øker ernæringsproblemet for de yngste.

- I 2001 var det enda verre, men dette er det verste jeg har sett siden da, uttaler dr. Saifullah Abasin, leder av underernæringsavdelingen på barnesykehuset Indira Gandhi i Kabul, til New York Times.

200 barn Til tross for sterkt vestlig engasjement og flere milliarder kroner i humanitær bistand til Afghanistan, er barns helsesituasjon stadig verre.

- Kanskje ingen steder så åpenbart alvorlig som på Bost Hospital, der 200 barn hver måned behandles for alvorlig, akutt underernæring, fire ganger flere enn i januar 2012, ifølge tjenestemenn med Leger Uten Grenser, skriver New York Times.

Uvanlig Leger Uten Grenser støtter det afghanskdrevne sykehuset med finansiering og hjelpepersonale. Verken leger eller helsemyndighetene er sikre på hva som er årsaken til den kraftige økningen i antall underernærte barn.

- Det er en ganske uvanlig situasjon og vanskelig å forstå hva som skjer, sier Wiet Vandormael i Leger Uten Grenser.