Får ikke stenge:

- Forstår ikke

Byrådet stengte Oslo-skolene, men holder AKS og barnehager åpne. De ansatte frykter nå ei jul alene i karantene uten mulighet for å treffe nære og kjære.

UFORSTÅELIG: Leder i Fagforbundet Barn og Oppvekst Oslo, Berit Tevik, sier at forbundet ikke kan forstå hvorfor AKS og barnehager skal holde åpent nå. - Vi vet at folk ønsker å bytte yrke fordi de ikke orker å jobbe der lenger. Foto: Birgit Dannenberg
UFORSTÅELIG: Leder i Fagforbundet Barn og Oppvekst Oslo, Berit Tevik, sier at forbundet ikke kan forstå hvorfor AKS og barnehager skal holde åpent nå. - Vi vet at folk ønsker å bytte yrke fordi de ikke orker å jobbe der lenger. Foto: Birgit Dannenberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Etter to dager med hjemmeundervisning skal aktivitetsskolen (AKS) i Oslo åpne på gult nivå igjen. Det betyr at lærerne skjermes for coronasmitte i romjula, mens de ansatte i AKS og barnehage må møte på jobb.

- Dette forstår vi ikke, og det oppleves veldig vanskelig for våre medlemmer. De som jobber på AKS, føler at deres smittevern er mindre viktig enn lærernes, sier leder av Fagforbundet Barn og Oppvekst Oslo, Berit Tevik, til Dagbladet.

Oslo nådde en smittetopp tirsdag 14. november med 1194 coronasmittede på ett døgn. Dagen etter innførte byrådet digital undervisning for alle elever i Oslo-skolen fra og med fredag 17. desember, men AKS og barnehager holdes åpne.

- Romjula er lang, og mange foresatte melder barna sine på AKS. Vi har bedt om at det blir stengt i romjula, og et redusert tilbud slik at det bare er åpent for barn med foresatte i samfunnskritiske situasjoner og sårbare barn. Men nå kan alle som vil, benytte seg av tilbudet, sier Tevik.

- Pålegges de ansatte

Forbundslederen reagerer på byrådets krav om smittevernfaglig forsvarlig drift i skoler og barnehager.

- Det krever blant annet forsterket renhold. Dette utføres ikke av renholdspersonell, men pålegges de ansatte. I barnehagene møter de på jobb før det åpner for å vaske, og vasker igjen etter stengetid. Så smittevernet i barnehagene - om jeg tør påstå - er jo ikke til stede, sier hun.

Oslo har 115 barneskoler og 709 barnehager, hvorav 322 er kommunale. Ifølge tall fra SSB er det 10 789 ansatte i Oslo-barnehagene.

- Jeg får så mange meldinger og telefoner fra fortvilte barnehageansatte som trygler oss om å gjøre noe, fordi hverdagen deres er så utfordrende. Det er ikke bare utfordrende med tanke på smitte, men også bemanning, sier Tevik.

MASSETESTING: Må vi fortsette å teste oss år etter år? Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarte på spørsmålet under coronarunden 15. desember. Video: Regjeringen Vis mer

Hun forteller at fagforeningen på ingen måte ønsker at barn skal bli skadelidende av at det stenges ned.

- Vi har alltid tatt vare på de sårbare barna - også utenom pandemien. Det har alltid vært et ønske fra oppvekst om å sette inn ressurser tidlig for å ivareta de sårbare barna. Vi vet godt at det kuttes i det som ikke er lovpålagt, som spesialpedagogiske tjenester og barnevern. Så kommer pandemien, og så er de sårbare barna så viktige at de ansattes rett til vern blir borte, sier hun.

Også lektor Elin Jorde Hansen ved Orerønningen ungdomsskole i Horten reagerer på det plutselige fokuset på de sårbare barna under pandemien.

I et tidligere intervju med Dagbladet i forbindelse med at lærerne er bekymret på jobb, sier Hansen at hun er glad for at Unicef og barneombudet har uttrykt bekymret for barna, men mener samtidig at de sårbare elevene alltid har hatt et tilbud.

- Jeg synes det er veldig rart at dette plutselig får masse oppmerksomhet nå, som om det ikke har vært viktig tidligere. Vi har jo alltid kjempet for de sårbare barna. Vi har alltid slåss for at de skal få ressursene og oppfølging de trenger. Jeg vet faktisk ikke om en eneste skole som ikke tar hensyn til de sårbare barna, sier lektor Hansen til Dagbladet.

- Varslet om krise

Byrådet i Oslo begrunner nedstengningen av skolene med blant annet at mange lærere er hjemme og syke. Dette gjelder også øvrige ansattgrupper i skolen, framholder Tevik.

- Vi har jo i lang tid varslet om krise. Vi vet at folk vurderer å melde seg ut av forbundet og ønsker å bytte yrke fordi de ikke orker å jobbe der lenger, sier hun.

Se svaret fra byrådet lenger ned i saken.

- Det som er mest frustrerende nå, er at vi har vært helt tydelige på hva vi mener hele veien, og har fått støtte fra andre forbund, også fra sentralt hovedverneombud. Vi har vært i dialog med byråden, men opplever å ikke bli hørt, sier hun.

Ifølge en nasjonal medlemsundersøkelse i regi av fagforbundet oppgir åtte av ti i Oppvekst at de ikke er tilbudt tredje dose.

- Vi ba jo - veldig tidlig i pandemien - om at ansatte i oppvekstsektoren skulle prioriteres i vaksinekøen. I juni sa Melby og Høie at de skulle prioriteres før skolestart, men det rakk de jo ikke. Jeg vet at regjeringen nå har sagt at de skal prioriteres for dose tre, men mange fikk de to første dosene altfor seint, så det blir ikke en reell prioritering, sier hun.

Hun sier at fagforeningen krever handling fra byrådet - ikke bare ord.

- Det hjelper ikke å si «vi ser dere» når det ikke blir satt inn tiltak. De ansatte i skole og barnehage fortjener mye mer respekt og anerkjennelse enn det de har fått gjennom pandemien. De må bli anerkjent for jobben de gjør. De passer tross alt på det aller kjæreste foresatte har, og ruster dem for å bli gode medborgere.

- Vurder nødvendighet

Byråd for oppvekst og kunnskap, Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), sier til Dagbladet at de er klar over at mange nå opplever en tøff arbeidssituasjon.

- Vi er klar over at mange ansatte i barnehagene og aktivitetsskolen nå opplever en tøff arbeidssituasjon, og at det har vært høy belastning over lang tid. Det er helt naturlig at mange er redde for å bli smittet eller bli satt i karantene inn mot juledagene, sier hun.

PRESSET SITUASJON: Byråd for oppvekst og kunnskap, Sunniva Holmås Eidsvoll, ber foreldre vurdere om det er nødvendig å sende barna i barnehage og AKS før jul. Foto: Annika Byrde / NTB
PRESSET SITUASJON: Byråd for oppvekst og kunnskap, Sunniva Holmås Eidsvoll, ber foreldre vurdere om det er nødvendig å sende barna i barnehage og AKS før jul. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

- Situasjonen i barnehagene og AKS er nå så presset med mangel på ansatte at jeg henstiller til foreldre å vurdere om det faktisk er helt nødvendig at de sender barnet dit nå før jul, legger hun til.

Tilbudet skal naturligvis være der for de som har et konkret behov, presiserer Eidsvoll.

Hun sier det er organisert flere konkrete tiltak for å møte de ansattes utfordringer.

- Vi har rigget til jevnlig selvtesting av ansatte i barnehagene, og ansatte i AKS vil få tilgang til tester om de er på jobb i romjula og kjenner at de har symptomer. Ansatte får nå prioritert tilbud om vaksinedose tre. Vi har også gjentatte ganger presisert overfor bydelene at de kan redusere åpningstidene ytterligere hvis det er behov for det.

- Dagens karanteneregler for ansatte betyr fortsatt krevende driftsforhold, og bydelene jobber nå hardt for å få tak på vikarer på midlertidige kontrakter for å kunne holde mest mulig åpent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer