- Forstår kritikken mot Gro

- Jeg forstår kritikken mot WHO-direktør Gro Harlem Brundtland. Hun kunne gjort mer for at fattige skal få billigere medisiner, sier Morten Rostrup, internasjonal president i Leger uten grenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enig i kritikken? Si din mening!

- Jeg har et ferskt eksempel, sier Rostrup til NTB på telefon fra Barcelona, der han har deltatt på den 14. internasjonale aidskonferansen.

- For få dager siden inngikk lederne i de karibiske landene en avtale om kjøp av aidsmedisin. Verdens helseorganisasjon (WHO) var med i forhandlingene. Likevel endte de karibiske landene opp med å forplikte seg til å kjøpe medisiner fra den internasjonale legemiddelindustrien som koster 1.200 dollar i året per pasient.

- De kunne fått like gode, billige kopier fra India til 300 dollar, sier Rostrup.

Fransk kritikk

Brundtland får kraftig kritikk for sitt forhold til legemiddelindustrien i juliutgaven av det franske månedsmagasinet Le Monde diplomatique.

Artikkelforfatteren, som er professor ved universitetet i Paris, skriver blant annet at hun som WHO-sjef har bøyd seg for legemiddelindustrien og snakker som om hun skulle være administrerende direktør for et multinasjonalt selskap. Gro får kritikk for å ha rost legemiddelindustrien, i stedet for å kritisere den for grådighet.

- WHO under Gro Harlem Brundtland har hatt en tendens til å prioritere samarbeid med private firmaer i større grad enn vi i Leger uten grenser skulle ønske. Offentlig helse er det viktigste, understreker Rostrup.

På gli

Han legger til at Brundtland og WHO er på gli i riktig retning, og viser blant annet til at billige kopier av patentbeskyttede medisiner, såkalte generiske medisiner, er kommet med på WHOs liste over livsviktige medikamenter.

- Men så langt har WHO bare støttet at enkelte land skal få produsere billige medisiner selv. Det er viktig at WHO også åpner for at slike billige medisiner, fra for eksempel India eller Brasil, kan importeres fritt av land som trenger dem til en fattig og syk befolkning.

Ifølge den franske artikkelen har Gro Harlem Brundtland sagt at det er viktig å forhindre fri import av generiske medisiner, mens andre i FN-systemet går inn for fri konkurranse mellom de patentbeskyttede medisinene og de billigere kopiene.Enig i kritikken? Si din mening!