Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forstår sauebøndene

TRYSIL (Dagbladet): I cordbukse og blå skjorte kom stortingsrepresentant Jens Stoltenberg inn i rovdyrenes rike i går ettermiddag. - Jeg skjønner godt at bøndene som mister sauene sine blir eitrende forbanna, sier Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ett døgn etter at Direktoratet for Naturforvaltning ga den første fellingstillatelsen på ulv siden 1984, møtte Ap-representantene Jens Stoltenberg og Sylvia Brustad sauebøndene i Trysil og Engerdal. Ulven ble totalfredet i Norge i 1973.

Mens jegerne ladet børsa noen mil unna, ble Stoltenberg bombardert med argumenter for å skyte flere bjørn og ulver.

- Noe må skje straks. Jeg har opplevd mye tragisk de to siste årene. Denne sommeren har ikke vært noe unntak. Minst 11 sauer har blitt tatt av et rovdyr til nå i år, sier sauebonde og tidligere skikonge Gjermund Eggen.

- Du må ut i felten for å lære. Jeg har ikke hatt nærkontakt med problemet tidligere, det er lite ulv ved Sognsvann i Oslo, smiler Stoltenberg.

Stor sympati

Lederen for Stortingets energi- og miljøkomité har stor sympati for bøndenes argumenter og lovet å lytte.

- Selv om jeg forstår bøndenes situasjon, tror jeg det er mulig å finne en løsning hvor vi slipper å velge mellom en levedyktig rovdyrbestand og opprettholdingen av et aktivt jordbruk. Men det er ikke tvil om at det er et problem når en av ti sauer blir tatt av rovdyr, sier Stolteberg.

Sauebøndene i det rovdyrsherjede området mener det ikke lenger er behov for et kjerneområde for ulv ved svenskegrensa. De får støtte av ordfører Arvid Nyberg i Trysil kommune og ordfører Reidar Åsgård i Engerdal.

Skyt skadedyra!

Striden mellom rovdyrsbeskytterne og sauebøndene når nye høyder hver gang det blir utstedt en fellingstillatelse. Mens Foreningen Våre Rovdyr hevder at kun et fåtall av landets 130000 beitende sauer blir tatt av rovdyr, mener sauebøndene de kan dokumentere at tallet er langt høyere.

Og da Direktoratet for Naturforvaltning tirsdag kveld ga fellingstillatelse på en skadeulv, rykket Foreningen Våre Rovdyr ut med en advarsel: Vi må bevare ulvebestanden.

Gjermund Eggen mener myndighetene nå må erkjenne at vi har fått en levedyktig ulvebestand.

- Vi har plass til rovdyrene, men skadedyrene må skytes øyeblikkelig, mener han.
Seint i går kveld var skadeulven i Stor-Elvdal fremdeles i live.

<B>SYMPATI:</B> Stortingsrepresentant Jens Stoltenberg har stor sympati for sauebonden Gjermund Eggens argumenter.<br>

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!