Første amerikanske hjelpesending har nådd Burma

Juntaen slipper inn mat- og drikkeforsyninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 I dag landet et amerikansk fly med nødhjelp for første gang i syklonherjede Burma.

Det militære lasteflyet av typen C-130 tok av fra en base utenfor den thailandske hovedstaden Bangkok og skulle til Burmas største by Rangoon.

To andre fly skal etter planen av gårde tirsdag.

Å tillate amerikanske hjelpesendinger er en kraftig politisk kursendring for den burmesiske militærjuntaen, som oppfatter USA som sin fiende.

Militærregimet har så langt stort sett nektet utenlandske hjelpearbeidere å operere i Burma, og FNs hjelpesendinger er blitt forsinket på grunn av tungrodd byråkrati.

Den første amerikanske hjelpesendingen er et bidrag fra USAs regjering, og ikke fra militæret, ifølge oberstløytnant Douglas Powell, talsmann for hjelpeoperasjonen.

Powell forsikrer at lasteflyet ikke er bevæpnet og sier det blant annet har med seg myggnett, tepper og drikkevann.

Det offisielle tallet på omkomne er på over 28 000, mens over 33 000 er savnet etter syklonen Nargis herjinger for ti dager siden.

VENTER PÅ HJELPESENDINGENE: Det første amerikanske flyet med nødhjelp til Burma kom av gårde mandag. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
VENTER PÅ HJELPESENDINGENE: Det første amerikanske flyet med nødhjelp til Burma kom av gårde mandag. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Amerikanske myndigheter har tidligere anslått at 100 000 kan ha omkommet i naturkatastrofen.

Regjeringen i Burma takker FN og andre internasjonale aktører for hjelpen de har gitt syklonofrene, men gjentar at det er lokale organisasjoner og ikke utenlandske bistandsarbeidere som skal ha ansvaret for hjelpearbeidet.

- Vi tillater hjelp fra alle land, og leveringen av varer og hjelp kan håndteres av lokale organisasjoner, sier minister for økonomisk utvikling Soe Tha til en burmesisk avis.

(NTB)

Første amerikanske hjelpesending har nådd Burma