Første år med Bush

Mye er endret i løpet av de første tolv månedene av regjeringstida til president George W. Bush. Men det meste likner på det som var før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): I dag vet vi hvordan det gikk i de første tolv månedene under president George W. Bush. USA fører en krig mot internasjonal terrorisme med bred støtte i verdensopinionen etter massemordene i New York og Washington. Verdensøkonomien, med USAs i spissen, er på vei ned, og USA er blitt et mer konservativt land. Den rekordhøye oppslutningen om presidenten på over 80 prosent i meningsmålingene i USA har vist seg slitesterk gjennom fire måneder med vellykket krigføring i Afghanistan, der bare én soldat og én CIA-agent er drept av fienden (fjorten soldater har mistet livet i ulykker.). Ingen vet, og få bryr seg, om hvor mange afghanere som er døde. ETTER terrorangrepene i fjor har George Bush vokst inn embetet han fikk overrakt av det konservative flertallet i Den amerikanske høyesterett. Den gang virket det som om nye hjelpere fra det halvt usynlige nettverket i USA av penger, politikk og personer trådde til på nytt i et avgjørende øyeblikk og hjalp den litt udugelige sønnen til George Walker Bush den eldre ut av knipa og fram til maktens tinde. Da junior avla eden foran Capitol for tolv måneder siden, var han ikke stort mer enn kandidaten som ble «president ved en tilfeldighet». Hver gang Bush nå viser seg offentlig, og det gjør han ofte, og alltid med bred dekning i TV, bader han i flagg, hyllest til forsvaret og presidentens lederskap, og uendeligheter med patriotiske vendinger om Amerika som verdens flotteste nasjon. DET ER BLITT et munnhell i USA at «alt ble annerledes den 11. september». Sjokket, følelsen av sårbarhet og omfanget av massemordet i New York og Washington, den etterfølgende krigen og dramatikken rundt jakten på mulla Omar og Osama bin Laden skjuler muligens at forandringene foreløpig mest er justeringer både hjemme og ute.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer