Angela Merkel

Første Auschwitz-besøk: - Dyp skam

Angela Merkel har vært Tysklands regjeringssjef i 14 år. Fredag besøkte hun dødsleiren Auschwitz for første gang som statsminister.

BØYD HODE: Tysklands statsminister Angela Merkel og den polske statsministeren Mateusz Morawiecki (til høyre) i den tidligere utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix
BØYD HODE: Tysklands statsminister Angela Merkel og den polske statsministeren Mateusz Morawiecki (til høyre) i den tidligere utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sammen med den polske regjeringssjefen Mateusz Morawiecki gikk Merkel fredag gjennom den beryktede porten med påskriften «Arbeit macht frei».

De la ned kranser ved den såkalte dødsveggen, der tusenvis av fanger ble skutt under andre verdenskrig.

- Det finnes ingen ord som kan gi uttrykk for vår sorg, sa Merkel i en tale under besøket.

- Jeg føler dyp skam over de barbariske forbrytelsene som ble begått her av tyskere, sa hun videre, ifølge The Guardian.

- Vår nasjonale identitet

- Å minnes forbrytelsene er et ansvar som aldri tar slutt, sa Merkel, som tydelig slo fast at ansvaret hviler på Tyskland.

- Å være bevisst dette ansvaret er en del av vår nasjonale identitet og vår selvforståelse som et opplyst og fritt samfunn, et demokrati og en rettsstat, sa den tyske statsministeren.

Uttalelsene ble tolket som kritikk av det høyrepopulistiske partiet AfD, som mener tyskerne bør bruke mindre tid og krefter på å beklage nazistenes handlinger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer