Angela Merkel

Første Auschwitz-besøk: - Dyp skam

Angela Merkel har vært Tysklands regjeringssjef i 14 år. Fredag besøkte hun dødsleiren Auschwitz for første gang som statsminister.

BØYD HODE: Tysklands statsminister Angela Merkel og den polske statsministeren Mateusz Morawiecki (til høyre) i den tidligere utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix
BØYD HODE: Tysklands statsminister Angela Merkel og den polske statsministeren Mateusz Morawiecki (til høyre) i den tidligere utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sammen med den polske regjeringssjefen Mateusz Morawiecki gikk Merkel fredag gjennom den beryktede porten med påskriften «Arbeit macht frei».

De la ned kranser ved den såkalte dødsveggen, der tusenvis av fanger ble skutt under andre verdenskrig.

- Det finnes ingen ord som kan gi uttrykk for vår sorg, sa Merkel i en tale under besøket.

- Jeg føler dyp skam over de barbariske forbrytelsene som ble begått her av tyskere, sa hun videre, ifølge The Guardian.

- Vår nasjonale identitet

- Å minnes forbrytelsene er et ansvar som aldri tar slutt, sa Merkel, som tydelig slo fast at ansvaret hviler på Tyskland.

- Å være bevisst dette ansvaret er en del av vår nasjonale identitet og vår selvforståelse som et opplyst og fritt samfunn, et demokrati og en rettsstat, sa den tyske statsministeren.

Uttalelsene ble tolket som kritikk av det høyrepopulistiske partiet AfD, som mener tyskerne bør bruke mindre tid og krefter på å beklage nazistenes handlinger.

MOSTANDSBEVEGLSEN: Marte Michelet kommer med mange nye opplysninger om jødeaksjonene under andre verdenskrig i boka «Hva visste hjemmefronten?». Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Merkel uttrykte også bekymring for et økende antall tilfeller av antisemittisme og hatkriminalitet i Tyskland de siste årene.

Flere tidligere tyske statsministre har vært i Auschwitz-leirene sørvest i Polen.

Men fredagens besøk er Merkels første etter at hun ble regjeringssjef for 14 år siden.

Fraktet med tog

I leirene som utgjorde Auschwitz-komplekset, anslås det at over 1 million mennesker døde. Et stort flertall av disse var jøder, og i tillegg ble mange etniske polakker, romfolk og sovjetiske krigsfanger drept.

Tog fraktet europeiske jøder til utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau, hvor de ble drept i gasskamre og deretter brent.

FRAKTET I TOG: Angela Merkel ved jernbanelinjen som fraktet jødiske ofre til utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix
FRAKTET I TOG: Angela Merkel ved jernbanelinjen som fraktet jødiske ofre til utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix Vis mer

De tyske nazistenes leirer sørvest i Polen er blitt bevart for ettertiden og delvis omgjort til museer og minnesmerker. Merkel lovet fredag et nytt bidrag på 60 millioner euro, tilsvarende 610 millioner kroner, til arbeidet med å bevare anleggene.

I talen hun holdt, kom hun også med et budskap direkte til holocaust-overlevende som var til stede.

- Jeg bøyer mitt hode foran ofrene for Shoah, sa Merkel, som brukte det hebraiske ordet for nazistenes jødeutryddelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer