Første bevis mot Saddam?

Amerikanske agenter har avhørt en iransk avhopper som kan ha gitt USA de første bevis på Iraks terrorplaner. Amerikanske krigsskip skulle sprenges i Golfen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den anerkjente og liberale ukeavisa Christian Science Monitor beskrives i dag hvordan Irak instruerte våpensmugleren om å forberede sprengning av amerikanske krigsskip til havs i Golfen.

Ordrene kom direkte fra fremtredende medlemmer av den irakiske diktator Saddam Husseins innerste krets. Busjettet for aksjonene var angivelig på 16 millioner dollar.

Mohamed Mansour Shahab er nå fange hos Saddams kurdiske motstandere i Nord-Irak. Hvis han forteller sannheten, er det første gang på nesten ti år at det knyttes en direkte forbindelse mellom terrorplaner og regimet i Bagdad. I 1993 forsøkte irakerne å drepe eks-president George W. Bush under hans besøk i Kuwait.

- Irakerne kan ha ført krig mot USA i ti år uten av vi engang har visst om det, sier terrorismeeksperten Magnus Ranstorp ved St. Andrews-universitetet i Skottland.

Planen Shahab ble presentert for gikk ifølge intervjuet ut på at han skulle skaffe to små fraktebåter. De skulle utstyres med iransk flagg, siden Irak ikke har fri skipsfart i Golfen.

Fartøyene skulle lastes med 500 kilo sprengstoff og føres av selsvmordbombere til skutesida på USAs krigsskip. Planen var å gjennomføre aksjonene tidlig i fjor.

Men før det kunne skje, ble Shahab arrestert etter et smuglertokt til Taliban-styrte Afghanistan, skriver avisa.