Første bilder av kjempeblekksprut

Japanske forskere har tatt verdens første bilder av en levende tiarmet blekksprut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Japanske forskere har for første gang avbildet en av de merkeligste skapningene i havet, melder Associated Press.

Det japanske forskerteamet, ledet av Tsunemi Kubodera, fra det nasjonale forskningsmuseet i Tokyo, knipset bilder av en åtte meter lang tiarmet blekksprut, av arten Architeuthis, mens den gikk til angrep på et bytte på 900 meters dyp utenfor kysten ved de japanske Bonin-øyene i Stillehavet, skriver AP.

- Vi tror dette er første gangen en voksen tiarmet blekksprut har blitt fotografert på dens naturlige oppholdssted, sier den marineforskeren Kyoichi Mori til AP.

Tatt i 2004

Bildet av kjempeblekkspruten ble tatt med et undervannskamera styrt med fjernkontroll høsten 2004. Dette var etter tre års jakt på den bisarre skapningen utenfor Bonin-øyene.

New Zealands mest ledende blekksprutforsker, marinebiolog Steve O\'Shea, er svært begeistret for japanesernes blinkskudd, men han tror bildene vil gi lite informasjon om blekksprutene.

Marineforskeren Kyoichi Mori mener derimot at bildene forteller noe svært vesentlig.

- I motsetning til tanken om at den tiarmede blekkspruten er relativt lite aktiv, viser filmen av blekkspruten at den aktivt brukte sine enorme tentakler til å gå etter byttet, sier han til AP.     

ENORM: De første bildene av en enorm tiarmet blekksprut i sine naturlige omgivelser i Stillehavet blir nå vist for første gang. Den er åtte meter lang. Foto: Scanpix/Reuters
ENORM: De første bildene av en enorm tiarmet blekksprut i sine naturlige omgivelser i Stillehavet blir nå vist for første gang. Den er åtte meter lang. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

Lederen for det japanske forskerteamet, Tsunemi Kubodera, mener også at bildene viser nye oppdagelser ved kjempeblekkspruten.

- Jeg har alltid hatt en mistanke om at den tiarmede blekkspruten levde på dypt vann, og at de beveget seg like aktivt som vanlig blekksprut. Vår oppdagelse bekrefter dette, sier han til AP.   

Forskerne har nå tatt DNA-prøver på tentaklene til skapningen og funnet ut at de matcher med tentaklene til andre kjempeblekkspruter funnet ulike steder i Japan.  

Begeistret

- Vår reaksjon er en enorm lettelse for at den såkalte jakten er over, fordi dyret har tatt opp de siste åtte eller ni årene av livet mitt, sa O\'Shea til AP og la til at japanesernes funn var "utrolig prisverdig".

- Jeg synes det er fantastisk, jubler han.