Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Første coronadødsfall i Norge

Personen var innlagt ved Oslo universitetssykehus.

SE NÅ: Siste nytt om coronaviruset Vis mer

På Dagsrevyen torsdag kveld sier statsminister Erna Solberg at et eldre menneske i Norge har dødd som følge av coronasmitte.

Solberg ble kjent med dødsfallet i kveld.

- Vi er i en helt spesiell situasjon. Vi har ikke noen gang i ikke-krigstid hatt denne typen strenge inngripende tiltak som vi har i dag, sier statsministeren på Dagsrevyen.

- I tillegg har vi nå i kveld fått vite at det første dødsfallet har skjedd på grunn av covid-19. Det er et eldre menneske som har vært syk, som da har dødd.

- Vi står sammen

- Mine tanker går til de etterlatte, sier statsministeren til Dagbladet.

- Dette viser hvorfor det er helt avgjørende at alle landets innbyggere nå deltar i en dugnad for å bremse smitten. Det skal vi gjøre i solidaritet med eldre mennesker, kronisk syke og andre som er spesielt utsatt for å utvikle alvorlig sykdom som følge av coronaviruset.

Solberg sier videre at vi må beskytte oss selv for å beskytte andre, og legger til at situasjonen vil kreve mye av hver enkelt av oss.

- Vi står sammen gjennom denne perioden – ikke med klemmer og håndtrykk – men ved å holde avstand.

Live-published photos and videos via Shootitlive

I en kommentar til NTB uttrykker helseminister Bent Høie (H) sin medfølelse med dem som er rammet:

- Jeg har den største medfølelse med dem som i dag har mistet en av sine. Vi har fått det første dødsfallet i Norge som en følge av coronaviruset, og vi kommer beklageligvis til å oppleve flere.

Innlagt i Oslo

Dagbladet har vært i kontakt med Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, som opplyser at de foreløpig ikke kjenner til tilfellet, ut over det som er kjent gjennom media.

På Twitter skriver Oslo universitetssykehus at personen var innlagt hos dem.

- Oslo universitetssykehus kan av personvernhensyn ikke gi ytterligere informasjon om den avdøde.

Dagbladet har vært i kontakt med pressevakten ved Oslo universitetssykehus, som ikke har noen ytterligere kommentar til saken.

Av hensyn til personvern og taushetsplikt kan de ikke opplyse ved hvilket sykehus pasienten var innlagt.

Statsminister Erna Solberg utdyper ikke overfor NRK hvor i landet personen kom fra.

Stenger skoler og barnehager

Torsdag innførte myndighetene en rekke tiltak for å begrense spredningen av coronaviruset. Blant annet stenges alle landets skoler og barnehager.

Barn med foreldre i kritiske stillinger får omsorgstilbud.

Personer som har reist utenfor Norden etter 27. februar skal i karantene i to uker når de kommer hjem. Blant personene som er i karantene på grunn av utenlandsreiser, er kong Harald og dronning Sonja, og helseminister Bent Høie.

Dødsfall i Sverige

I går fikk Sverige sitt første dødsfall som følge av coronaviruset. Det meldte Region Stockholm i en pressemelding, ifølge Aftonbladet.

Den døde i Sverige var en eldre person, som var til intensivbehandling for viruset.

- Vi har informert de pårørende. Vi vet fra internasjonale erfaringer at det er eldre, og spesielt eldre med underliggende sykdommer som får de alvorligste konsekvenseen av covid-19, sa smittevernlege Per Follin i pressemeldinga, ifølge avisa.

- For å minske risikoen for smittespredning, spesielt til eldre og andre risikogrupper, er det viktig at de som er syke, uansett diagnose, blir hjemme, sa Follin.

I Danmark har 674 personer så langt fått konstatert viruset. Så langt har ingen omkommet der.

Hele Norges coronakart