Første dag på jobb for Jens

I dag hadde Jens Stoltenberg sin første dag på jobb i sin nye rolle som Arbeiderpartiets statsministerkandidat. Nå vil Ap delprivatisere Statoil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentralstyret i Arbeiderpartiet ønsker å delprivatisere Statoil og dele ut deler av statens eierandeler i norsk sokkel (SDØE) til Statoil og Norsk Hydro.

På sin føste pressekonferanse etter at han ble valgt av sentralstyret til Aps nye statsministerkandidat, virket Jens Stoltenberg trygg i sin nye rolle. Han svarte sikkert på mer eller mindre velfunderte spørsmål fra et stort kobbel med journalister, mens Thorbjørn Jagland kunne lene seg tilbake og nyte sin nye og mindre profilerte posisjon som ren partileder.

Statoil styrkes

Ap mener at staten også i fremtiden er eneeier av oljeressursene på kontinentalsokkelen. Men for å få mer inntekter til staten av SDØE ønsker Ap at Statoil og Norsk Hydro skal få kjøpe seg inn i SDØE.

For å styrke Statoil ytterligere ønsker Arbeiderpartiet også å delprivatisere statsoljeselskapet. Staten skal imidlertid fortsatt ha 2/3 av aksjene i Statoil, fortalte Stoltenberg.

- Ap ønsker å legge opp til en vekststrategi i stedet for salgsstrategi for Statoil. Det betyr at private eier kun kan få tilbud om deleierskap i Statoil gjennom fusjoner, oppkjøp eller strategiske allianser.

- Regjeringen må ta ansvar

Jens Stoltenberg og Ap mener at regjeringen somler med å stake ut den framtidige norske oljepolitikken. - Det er tydelig at regjeringen nå sliter veldig med å ta ledelse og ansvar for forvaltningen av petroleumsressursene, sa Stoltenberg. Han viste blant annet til den lenge varsla meldinga om dette som skulle vært ferdig ved årsskiftet.

PÅ JOBB: Første dag som statsministerkandidat fikk Jens Stoltenberg fortelle om APs ønske om å delprivatisere Statoil.