- Første døra til helvete

- Dette er den første døra til helvete, den ble åpnet for Sharon i dag, og han kan vente flere dører åpne seg til helvete som hevn for massakrene og drapene han har utført mot vårt folk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sa talsmannen for Islamsk hellig krig i Gaza til satellittkanalen Al Jezeera i Gaza i en kommentar til bombeaksjonen i Jerusalem i går ettermiddag.

Blant lunsjgjestene i den fullsatte pizzarestauranten Sbarro ble 15 drept, seks av dem barn. Blant de rundt 90 sårede er situasjonen kritisk for fire barn, den yngste bare fire måneder gammel.

Hevn?

Statsminister Ariel Sharon innkalte sitt indre kabinett, sikkerhetsrådet, for å diskutere hvordan Israel skal svare på attentatet, og har i følge nyhetsbyrået AFP bestemt seg for å gi et militært svar på selvmordsangrepet.

Mange frykter nå at Sharon-regjeringen vil velge kraftige gjengjeldelsesaksjoner. Ifølge Foreign Report skal Israel ha planer klare for en ødeleggende krig mot de palestinske selvstyreområdene.

- Vi er i krig. Vi skal arbeide sammen med Israels regjering for å få tak i hver eneste en som er ansvarlig for terroren, finne dem, og drepe dem, sa Jerusalems borgermester Ehud Olmert etter attentatet.

Konsekvenser

FNs spesialutsending Terje Rød Larsen karakteriserer situasjonen som svært alvorlig fordi denne siste bombeaksjonen ikke bare kan utløse omfattende voldshandlinger mellom israelerne og palestinerne, men få alvorlige konsekvenser i hele regionen.

- Betyr bomben i Jerusalem at det nå er slutt på all dialog mellom Israel og palestinerne?

- Nei, det er det ikke. De voldsaksjonene vi har sett er et uttrykk for at det ikke er funnet politiske løsninger, og det beste remediet for å hindre slike aksjoner er å få fredsprosessen på sporet igjen, sier Rød Larsen til Dagbladet.

- Det som skjedde var forferdelig tragisk, grusomt, avskyelig. Men midt i dette grusomme viser aksjonen at det ikke nytter å vaske blod med blod. Det legger ytterligere press på partene og det internasjonale samfunn.

- Og nå kommer gjengjeldelsesaksjonene?

- Det vi alle frykter er et gjengjeldelsesangrep. Men når det kommer, hvor og i hvilken form, er umulig å si, sier Rød Larsen.

Hyllet pr. faks

Islamsk hellig krig tok først på seg ansvaret for aksjonen fordi de trodde det var en av deres menn som sto bak. Den militante islamske organisasjonen Hamas identifiserte i går kveld selvmordbomberen som en av deres «martyrer», Izz el-Din Al-Masri. Islamsk hellig krig anerkjenner at Hamas sto bak angrepet, og sier at mannen de trodde hadde utført angrepet kanskje kommer til å utføre et angrep i nær framtid.

Palestinske flyktninger i flyktningleirene i Libanon jublet for attentatet, og feiret med å skyte seierssalver opp i lufta. I Ein el-Hilweh, den største flyktningleiren i Libanon, danset menn i bar overkropp tradisjonell folkedans, mens kvinnene og barna bød på arabisk sukkertøy og fruktsaft til forbipasserende. «Mabrouk!» sa de til hverandre, arabisk for «gratulerer», melder nyhetsbyrået AP.

Umiddelbart etter bombeattentatet la palestinernes informasjonsminister, Yassir Abed Rabbo, ansvaret for aksjonen på Sharon:

- Likvideringen, drapene og terrorismen som han står for, og som er trappet opp de siste ukene, fører til dette, sa han ifølge NTB.

Arafat fordømmer

Litt seinere fordømte imidlertid Yassir Arafat bombeaksjonen.

- Jeg fordømmer bombeangrepet som skjedde i Vest-Jerusalem, og jeg fordømmer alle handlinger som skader sivile. Jeg ber den israelske regjeringen om umiddelbart å erklære en felles våpenhvile og begynne å sette i verk Mitchell-kommisjonens anbefalinger under internasjonalt oppsyn, sa Arafat.

  • I NATT:
Israelske jagerfly angrep i natt det palestinske politiets hovedkvarteret i Ramallah, opplyser palestinske kilder og israelsk media. Politistasjonen tok fyr, men det var ingen umiddelbare opplysninger om skadde eller drepte. Mange palestinske politistasjoner er evakuert av frykt for israelske angrep.

<B>SELVMORDSBOMBER:</B> Den militante islamske organisasjonen Hamas identifiserte i går kveld selvmordsbomberen som en av deres «martyrer», Izz el-Din Al-Masri.
<B>JUBEL:</B> Palestinske flyktninger i Libanon jublet etter attentatet. Menn i bar overkropp danset og hyllet «martyraksjonen».