Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Første drept i Montenegro

Paska Juncaj var på vei til bomberommet med sin sønn da hun ble truffet i hodet av bombesplinter. 61-åringen er det første sivile dødsoffer i Jugoslavias delrepublikk Montenegro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nervene er i høyspenn i Montenegro, som forsøker en hårfin balansegang mellom Vesten og Serbia.

NATOs krigsfly bombet militærflyplassen i utkanten av hovedstaden Podgorica i tre intense bomberaid over 12 timer onsdag kveld og natt til torsdag. Ifølge den uavhengige avisa Vijesti ble flyplassen «så godt som totalt ødelagt» av 10 bomber som falt med ett minutts mellomrom.

Ifølge leger ved byens sykehus ble tre mennesker såret, i tillegg til kvinnen som ble drept.

Montenegrinsk fjernsyn meldte at i den tredje angrepsbølgen, som skjedde i grålysningen torsdag, ble et drivstoffdepot ved militærflyplassen ødelagt. Flyplassen ligger rundt 10 kilometer fra sentrum.

Kraftige eksplosjoner fikk vinduene til å riste inne i byen. Store røykskyer drev opp etter at innbyggerne kunne se kraftige lysglimt.

Montenegro er delt mellom dem som støtter den pro-vestlige president Milo Djukanovic og dem som mener han må støtte Jugoslavia, som er i krig med vesten. Men den siste bombingen vil gjøre det vanskeligere for Djukanovics forsøk på å holde den jugoslaviske hæren stangen ved å si at hans politikk har spart landet for angrep.

- Til helvete med Clinton og til helvete med våre hjemlige forrædere, sa en kvinne som marsjerte gjennom Podgorica sammen med flere andre som bar jugoslaviske flagg og portretter av Milosevic.

En av de sårede mente at NATO hadde brukt klasebomber, fordi det var så mange som smalt en etter en.

Lokale medier meldte også om nattlige angrep mot mål i nærheten av Danilovgrad i nord og i nærheten av havnebyen Bar, som har vært sentral i forbindelse med oljeblokaden mot Jugoslavia. Havna skal ikke være truffet.

Montenegrinske myndigheter bekreftet ikke angrepene, og det militæret har ikke kommet med detaljer om ødeleggelsene eller om eventuelle drepte eller sårede.

(NTB)