Første duell for åpent TV-kamera

I dag starter kampen om regjeringsmakt for alvor: Statsminister Kjell Magne Bondevik møter for første gang sin nye utfordrer Jens Stoltenberg til en TV-overført duell i Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om temaet for kveldens debatt er regjeringens skryteliste over sine bedrifter, blir det garantert en krangel om gasskraftverk. Men denne striden er i realiteten en rå kamp om regjeringsmakt.

Stortingsdebatten, som overføres direkte på NRK2, blir Stoltenbergs ilddåp som Arbeiderpartiets parlamentariske leder. Han slåss for sin troverdighet som miljøpolitiker, men framfor alt for sitt statsministerkandidatur. For Bondevik gjelder det regjeringens liv, eller død og ettermæle.

Skjebnekampen om regjeringsmakt går når Stortinget vedtar bygging av gasskraftverk 9. mars.

Men kveldens debatt blir en forsmak.

For den fotballinteresserte Bondevik er det dårlig timing og kanskje et dårlig tegn at landskampen Tyrkia- Norge sparkes i gang idet han går på talerstolen i Stortinget i kveld.

Strøk i manus

KrF-kilder sa til Dagbladet i går at Bondevik slett ikke vil legge seg i forsvar. Men i går strøk Bondevik de mest utfordrende uttrykkene fra sitt manus, da han talte til Kvam KrF i Norheimsund i Hordaland. I manuset som var delt ut til pressen på forhånd, viste Bondevik til at regjeringen i Voksenåsenerklæringen sier nei til gasskraftverk med gammel teknologi.

- Dette forplikter oss. Vi ønsker ikke å gå på akkord med det vi mener er rett, sto det i dette manuset. Men da statsministeren gikk på talerstolen, kuttet han ut disse formuleringene. Det kan tolkes som at han ikke ønsker å virke for kategorisk og vil holde alle dører åpne.

Bellona-foredrag

I går holdt miljøstiftelsen Bellona et foredrag på Stortinget om gasskraft. Etter foredraget var sentrumspartienes representanter grepet av stor entusiasme. De snakket om Norges muligheter til å bli verdensledende på CO{-2}-fri gasskraftteknologi. Og i dag legger de fram forslag om en omfattende tiltakspakke for å fremme CO{-2}-frie gasskraftverk.

Blant tiltakene regjeringspartiene nå trekker fram, er fritak for investeringsavgift og halv el-avgift.

- Vi mener at regjeringen med dette viser at den mener alvor når den sier at Norge bør bli ledende når det gjelder utviklingen av ny miljøteknologi, sier KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs til Dagbladet.

- Dette er våre formuleringer! De er tatt rett ut av vårt forslag fra januar, utbryter Jens Stoltenberg. Han kaller regjeringens handlemåte useriøs og rotete.