Første ektepar på Stortinget

Hvis den siste meningsmålingen slår til, blir Olav Gunnar Ballo (44) og Heidi Sørensen (31) det første ekteparet i historien som velges inn på Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet traff de to nygifte SV-politikerne på Stortinget i går ettermiddag, hun foreløpig bare for å hente mannen sin på jobb. Helsepolitikeren og allmennlegen Ballo er valgt inn fra Finnmark, Sørensen står på tredjeplass i Oslo. Med siste Oslo-måling for partiet på 14,9 prosent er den tidligere lederen av Naturvernforbundet inne. I så fall kan både helse- og miljøfraksjonen nås på samme hjemmenummer i Sverdrups gate på Grünerløkka. Riktignok har det hendt før at ektepar har vært sentrale folkevalgte samtidig, men da har giftermålet skjedd etter første votering. Jo Benkow og Annelise Høegh er det mest kjente eksemplet. Sørensen og Ballo gleder seg til den spennende valgnatta.

Sushi på date

- Bryllupsreisen er utsatt til etter valget. Da reiser vi til Egypt, Jordan og Syria. Nå konkurrerer vi om å gjøre hvert vårt fylkesparti størst, sier Ballo, som ga sitt ja til Heidi sankthansaften i år. Da hadde de to vært forlovet siden februar, og kjærester siden 10. februar 1999. Det var første date. Ballo var så interessert at finnmarkingen gikk med på å spise rå fisk for første gang.

- Jeg utnyttet en nyskilt mann, flirer Heidi.

- Og du fikk henne både til sengs og inn i partiet?

- Ja, ja, det var jeg som rekrutterte henne. Hun var jo partiløs før hun traff meg, skryter Ballo, som har tre barn fra forrige ekteskap.

Skjønner gamet

- Jeg ser ingen ulemper med å være så nær i politikken som vi kan bli. Hvis jeg avlyser en middag med Heidi fordi jeg må i en radiodebatt, skjønner hun det med en gang. Alle de ulike sidene ved å være politiker kan være vanskelig å formidle til noen som er utenfor huset. Dessuten er det et større problem for ekteskap at man ikke har felles interesser, sier Ballo.

- Ja, se på Carl og Eli Hagen. Tenk hvor de støtter hverandre, sier Heidi, som også kan bli historisk av en annen grunn: Hun fikk ikke norsk statsborgerskap før i november i fjor. Inntil da var hun formelt dansk selv om hun har bodd her hele sitt liv.

Fortsatt nordfra

Om Olav fikk henne inn i SV, var det Heidi som lurte ham inn i borettslaget. Mens han var på reise i Alta, sa hun ja på hans vegne til å bli styreformann i sameiet. Det verste var ikke det nye vervet, men at noen i Finnmark lurte på om han var i ferd med å svikte landsdelen.

Ifølge ham selv er det ingen fare for det - på tross av dame sørfra.

SAMMEN OM SV: Olav Gunnar Ballo og Heidi Sørensen giftet seg sankthansaften. 10. september kan de begge få Stortinget som arbeidsplass.